0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje
Vocht en schimmels in huis

Huis vol vocht en schadelijke schimmels!?

Uit onderzoek, uitgevoerd door het ministerie van binnenlandse zaken, blijkt dat in veel van de Nederlandse huizen vocht en schimmels een veelvoorkomend probleem is.

Schimmels in huis zijn erg vervelend en kunnen in principe overal in huis voorkomen, maar het zijn vooral de vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of kelder waar schimmelsporen goed tot ontwikkeling kunnen komen. Zo ongeveer tien tot twintig procent van de Nederlandse huishoudens heeft last van vochtproblemen, een groot deel hiervan heeft zichtbare schimmels in huis.

Inhoudsopgave

Vocht en schimmels zijn een groot gevaar voor onze gezondheid

Blootstelling aan schimmels kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Het is vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) die stoffen produceert (myotoxinen) die schadelijk zijn bij inademing. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor. Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma. Ook huidirritatie en irritatie van de slijmvliezen kan optreden bij contact met deze schimmelsporen.

Ook is bewezen dat blootstelling aan schimmels de kans op de volgende zeldzame aandoeningen verhoogt:

 • Allergische alveolitis: een ontsteking in en rond de longblaasjes en kleine luchtwegen, als gevolg van een allergische reactie op organisch stof of chemicaliën.
 • Chronische rhinosinusitis: een chronische neusbijholteontsteking.
 • Allergische sinusitis: een voorhoofdsholteontsteking als gevolg van een allergische reactie.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn eigenlijk een soort hele kleine paddenstoelen. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben. Schimmels ontstaan uit minuscule schimmelsporen die door de wind verspreid worden en die via een open raam of deur in ons huis terecht komen. Elk huis heeft duizenden van die schimmelsporen, maar om een echte schimmel te worden hebben die sporen een goede ondergrond, de juiste temperatuur en vocht nodig.

Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. Ook kunnen ze een muffe lucht aan uw huis geven.

Hoe kan ik vocht en schimmel problemen voorkomen?

Vochtproblemen kunnen ontstaan door bouwkundige gebreken of door verkeerd woongedrag. Bouwkundige oorzaken van vochtproblemen kunnen lekkages, gebrekkige ventilatievoorzieningen of een fout in de constructie van de woning zijn. Bij verkeerd woongedrag gaat het vaak om onjuist ventileren, een te hoge vochtproductie in de woning en/of te weinig stoken.

Schimmels kunnen niet groeien zonder vocht en de enige manier om schimmel te voorkomen is door de hoeveelheid vocht in een ruimte te beperken. Dit kunt u doen door:

 • Ventileer dag en nacht in alle kamers. Zet alle roosters open en minstens één raam op een kier in alle kamers.
 • Zorg dat de raamroosters minimaal 1x per jaar worden gereinigd.
 • Voor een snelle verversing van de binnenlucht zet u 1 of meerdere malen per dag de ramen wijd open tegenover elkaar. Dit noemen wij verluchten van de woning.
 • Zijn de ramen nat en beslagen dan betekend dit dat u meer moet ventileren.
 • Is er voldoende ruimte tussen de deur en de deurdorpel (deurspleet) vooral bij de badkamer is dit erg belangrijk, de opening helpt namelijk vochtige lucht af te voeren via het ventilatiekanaal.
 • De temperatuur niet te ver te laten zakken (niet lager dan 15 graden Celsius, in verband met condensatie)

Schimmel en vocht voorkomen door een goedwerkend mechanisch ventilatiesysteem

 • Heeft u nog geen mechanisch ventilatiesysteem? Vraag dan naar de mogelijkheden.
 • Laat het mechanisch ventilatiesysteem minimaal om de twee jaar controleren op de goede werking, waarbij het systeem om de vier jaar inwendig gereinigd dient te worden.
 • Gebruik de 3-standen regeling in de keuken als volgt;
  • Stand 1 (laagste niveau) bij afwezigheid.
  • Stand 2 bij aanwezigheid van mensen in de woning.
  • Stand 3 bij douchen, koken, visite, klussen of andere activiteiten waarbij veel vocht vrijkomt. Laat na het douchen of koken de schakelaar nog minstens een uur op de hoogste stand staan.

 

Zorg er bij mechanische ventilatie voor dat de roosters altijd open staan voor voldoende luchttoevoer van buiten.

Ook een gezonder binnenklimaat? Vraag naar de mogelijkheden die 123Ventilatie.nl u kan bieden.

Gratis advies van een ervaren vakspecialist

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 50 MB.
  Geen titel*