Mechanische ventilatie, wat is het?
Tegenwoordig zijn woningen steeds beter geïsoleerd. Hierdoor kan er bijna geen lucht meer automatisch naar binnen of naar buiten. Mechanische ventilatie maakt het mogelijk om alsnog te kunnen blijven ventileren. Dat is belangrijk, omdat goede ventilatie essentieel is voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel leest u hier alles over.
Wat is mechanische ventilatie?
Mechanische ventilatie is een centraal systeem dat er motorisch voor zorgt dat vervuilde en vochtige lucht wordt afgezogen uit uw huis. De afzuiging verloopt continu en gaat via ventilatiekanalen in de keuken, badkamer en toilet. Zo wordt er plaatsgemaakt voor schone en droge lucht die via natuurlijke ventilatie naar binnen kan stromen met behulp van ventilatieroosters in ramen en deuren. Een mechanisch ventilatiesysteem werkt vrij simpel. Dit type ventilatiesysteem wordt ook wel ventilatiesysteem C genoemd.
Strikt genomen valt ieder systeem waar mechaniek met behulp van een motor zorgt voor de toevoer of afvoer van lucht onder de noemer ‘mechanische ventilatie’. Vaak wordt echter gesproken over een mechanisch ventilatiesysteem waarmee wordt gedoeld op een systeem wat wordt aangestuurd door een (mechanische) ventilatiebox, pijpventilator of door een dakventilator.
Woningen die na 1970 zijn gebouwd hebben veelal een mechanisch ventilatiesysteem. Vanaf 2006 is het toepassen van een mechanisch ventilatiesysteem zelfs verplicht bij nieuwbouw en grote renovatieproducten. Hierdoor is het aantal mechanische ventilatieboxen in de afgelopen 15 jaar dan ook flink toegenomen.
Hoe werkt het?
De afzuiging van lucht wordt altijd geregeld via één centrale ventilatiebox, pijpventilator of dakventilator met motor. Deze zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgezogen en direct naar buiten wordt geleid. U kunt de stand van de afzuiging harder en zachter zetten via een schakelaar of draadloze bediening.
Het afzuigen van vervuilde lucht en vocht verloopt via ventilatiekanalen in een woning. De ventilatiekanalen bevinden zich voornamelijk in de badkamer, het toilet en in de keuken. De reden hiervoor is dat er in deze ruimtes de meeste vocht en vervuilde lucht ontstaat. Door de afzuigpunten hier te plaatsen, wordt de lucht zo snel mogelijk afgevoerd. Er komt een luchtstroom op gang wanneer vervuilde lucht wordt afgezogen. Deze luchtstroom zorgt voor het aantrekken van schone buitenlucht. Deze schone lucht kan naar binnen stromen via ramen en ventilatieroosters (ook wel ventilatieventielen genoemd).
Binnenshuis wordt deze lucht verdeeld over de verschillende ruimtes. Dit gebeurt via openingen bij de binnendeuren. Het is daarom belangrijk dat u ervoor zorgt dat u deuren minimaal 1,5 centimeter boven de grond of drempel uitkomen. Dit voorziet het gehele huis van frisse lucht.
Ventilatie is een proces dat nooit stopt. We raden daarom aan om echt 24 uur per dag ventileren. Zet uw ventilatiesysteem daarom nooit uit en zorg ervoor dat er altijd schone lucht uw huis in kan. Laat dus ook altijd uw ventilatieroosters open staan.
Onderdelen van Mechanische Ventilatie.
Mechanische ventilatie bestaat uit verschillende onderdelen:
- Behuizing met aansluitingen. Moderne systemen zijn meestal gemaakt van kunststof. Oudere systemen zijn soms gemaakt van ijzer.
- Motor waaier. Het belangrijkste onderdeel, de waaier. Dit is het hart van elk mechanisch ventilatiesysteem.
- Printplaat. Dit zorgt voor de aansturing van de waaier (motor).
- Voedingskabel en stekker. De kabel is vaak verbonden met de waaier. Dit kan een euro- of perilex-stekker
- Sensoren: Vraaggestuurde systemen hebben vaak extra sensoren, zoals een vochtsensorof CO2 sensor. De sensoren zijn vaak terug te vinden in de printplaat.
Waarom is mechanische ventilatie belangrijk?
U vraagt u misschien af waarom u zou moeten ventileren. Er komt dagelijks veel vuile en vochtige lucht vrij in uw huis. Dit gebeurt door alledaagse activiteiten zoals ademen, zweten, koken, douchen en wassen. Als deze vervuilde lucht niet wordt afgevoerd en in huis blijft hangen, dan kunt u hier nadelige gevolgen van ondervinden. Om al deze nare gevolgen te voorkomen is het dus belangrijk dat u ventileert.
Daarnaast worden huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd, waardoor het gebruik van natuurlijke ventilatie niet meer voldoende is. Hierdoor wordt het gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem steeds belangrijker.
Voordelen en nadelen van mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie voordelen:
- U hebt de ventilatie van uw huis zelf in de hand.
- U kunt het perfecte binnenklimaat creëren.
- Er komt voldoende frisse lucht in huis binnen, zonder last te hebben van tocht.
- Het voorkomt schimmel en muffe geuren.
- Het bevordert de gezondheid.
- Relatief laag verbruik (bij gelijkstroom motor)
Mechanische ventilatie nadelen:
- Mechanische ventilatie is niet mogelijk in elk huis.
- In sommige gevallen maakt een ventilatiebox teveel geluid.
- Het is duurder dan natuurlijke ventilatie.
- Door afvoer van verwarmde lucht kunnen de stookkosten hoger worden.
- Regelmatig onderhoud is noodzakelijk voor een goede werking van het systeem.
Welke soorten mechanische ventilatie zijn er?
Mechanische ventilatie kan geregeld worden aan de hand van een ventilatiebox, een dakventilator, of een badkamerventilator.
Ventilatiebox
Een centrale ventilatiebox regelt de afzuiging van de vervuilde lucht in u huis. De ventilator die in de ventilatiebox zit zuigt alle vervuilde lucht af door de aangesloten buizen. Deze buizen leiden naar de afzuigpunten in huis. Deze afzuigpunten zijn voornamelijk te vinden in de badkamer, de keuken en het toilet. De afgezogen lucht wordt vervolgens door het afvoerkanaal van de ventilatiebox naar buiten geleid. De ventilatiebox is meestal te vinden op zolder of in een kast dichtbij de CV-ketel.
De kracht van ventilatieboxen verschilt. Hoe groter jouw huis is, hoe krachtiger de ventilatiebox moet zijn. Als u huis een inhoud heeft van minder dan 300 m3, dan kun u een ventilatiebox van minder dan 350 m3 per uur kiezen. Als u huis een inhoud heeft van tussen de 300 m3 en 400m3, dan heb u een ventilatiebox nodig met een capaciteit van 350 m3 per uur. Voor huizen met een grotere inhoud dan 400 m3, volstaat een box van 450 m3 per uur.
Voor kantoorpanden of huizen die een veel grotere inhoud hebben dan 400 m3, wordt een dakventilator aangeraden.
Pijpventilator
Een pijpventilator wordt vaak gebruikt in woonhuizen waar niet voldoende ruimte is om een ventilatiebox te plaatsen. De pijpventilator wordt geplaatst op het dak. Dit systeem kan zowel bij een schuin als plat dak worden geplaatst. Een groot voordeel van een pijpventilator is dat u de motor niet kunt horen draaien in huis. Dit is ook niet het geval wanneer de motor harder afzuigt.
Dakventilator
Een dakventilator bevindt zich op het dak en zuigt vanaf daar de vervuilde lucht uw huis uit. Al de afgezogen, vervuilde lucht, wordt met buizen weggevoerd. Deze buizen komen samen op één aansluitpunt dat direct in verbinding staat met de dakventilator. Via dit aansluitpunt wordt de vervuilde lucht vervolgens naar buiten gevoerd.
Dit systeem werkt goed in grote huizen, appartementencomplexen en kantoorpanden, omdat het centraal geregeld kan worden. Onderhoud kan grotendeels gedaan worden vanuit de centrale punten op het dak en eventuele gebreken kunnen snel gesignaleerd worden door een monteur.
Badkamer(toilet)ventilator
Een badkamerventilator zorgt ervoor dat de vervuilde, vochtige lucht in de badkamer of het toilet wordt afgezogen. Dit voorkomt schimmel in de badkamer. Zo’n badkamerventilator ko
mt in verschillende soorten, maar zit vaak weggewerkt in het plafond, waardoor u alleen nog een rooster ziet. De vervuilde lucht wordt afgezogen door het rooster en via buizen naar buiten geleid. Vaak zit de badkamerventilator aangesloten op de lichtschakelaar. Wanneer u het licht aandoet, zal de afzuiging starten.
Samenvatting over Mechanische Ventilatie
Mechanische ventilatie is ideaal om een goed binnenklimaat te creëren. Elke ruimte in uw huis wordt voorzien van schone, droge lucht en de vuile, vochtige lucht wordt afgevoerd. Dit bevordert uw gezondheid en voorkomt muffe geurtjes en schimmels. Zolang u ervoor zorgt dat u de juiste ventilatiebox heeft voor uw huis en deze geregeld laat onderhouden, weet u zeker dat de luchtkwaliteit in huis top is!
Installateur nodig?
Ben u op zoek naar een ervaren en professioneel partij die u mechanische ventilatie kan onderhouden, vervangen of installeren? Vraag dan gerust naar de mogelijkheden. Wij hebben al jarenlang ervaring met het onderhouden en installeren van mechanische ventilatiesystemen en helpen u graag.