0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje

Kan ik mechanische ventilatie zelf reinigen?

Om te bekijken of u uw mechanische ventilatie zelf kunt reinigen is het belangrijk om te weten wat voor soort ventilatie u heeft. Meer over de verschillende ventilatiesystemen leest u hier. U kunt in ieder geval altijd het afvoer-, toevoerventiel en de roosters zelf schoonmaken. Vaak kunt u ook zelf een klein stukje van het ventilatiekanaal schoonmaken.

Inhoudsopgave

Mechanische ventilatie zelf schoonmaken: de stappen

Of uw afvoer-, toevoerventiel of rooster schoongemaakt moet worden kunt u vaak zelf zien. Wanneer u het rooster van de zijkant bekijkt en dit er vies uitziet is het tijd om het schoon te maken. Controleer dit zeker eens per jaar. De tijd die u kwijt bent met het schoonmaken van de ventielen en roosters hangt af van de hoeveelheid ventielen en roosters, maar houd rekening met ongeveer een uurtje. Het ventilatiekanaal kunt u het beste eens in de 4 – 5 jaar laten schoonmaken.

Om de afvoer-, toevoerventielen en roosters schoon te maken heeft u verschillende dingen nodig:

  • Een watervaste stift
  • Een sopje
  • Mogelijk een trapje om bij de ventielen te komen

Afvoer-, toevoerventielen en roosters zelf schoonmaken

In de opmaak van uw ventilatiesysteem heeft de installateur rekening gehouden met de luchthoeveelheden welke per ruimte dienen te worden afgezogen (en eventueel toegevoerd). Het is dan ook belangrijk dat u uw ventielen niet wisselt tussen de ruimtes. Plaats het ventiel altijd op dezelfde plek terug.

De luchthoeveelheden die uw installateur heeft gebruikt om uw mechanische ventilatie in te stellen zouden kunnen zijn:

  • 100m3/h > 150m3/h in de keuken (veelal verdeeld over twee afzuigpunten),
  • 50m3/h in de badkamer,
  • 25m3/h in het toilet en
  • 50m3/h voor de wasmachine opstelplaats (cq. 25m3/h voor de berging).
  • Bij het WTW (Warmte Terug Winsysteem) betekend dit dat er evenveel lucht dient te worden toegevoerd als er word afgevoerd. (dus 275m3/h afvoeren betekend 275m3/h toevoeren).

*Hierbij is geen rekening gehouden met een oppervlakteberekening.

De luchthoeveelheden worden gemeten door een luchtdebietmeter waarbij de installateur de meetwaardes kan aflezen en wijzigen in de ventielstanden.

Meten     gegevens noteren

Het is dus heel erg belangrijk dat de ventielen welke u uit het ventilatiekanaal verwijderd wel in dezelfde stand blijven staan! Het aanduiden van de stand aan de binnenzijde van het ventiel met een watervaste stift zorgt voor een goede referentie.

Ventielgat markeren     Vuile filterkap

Het schoonmaken van het afvoer,-toevoerventiel of rooster kan vervolgens heel gemakkelijk door middel van een vochtige doek, sopje en / of afspoelen onder de kraan.

Filter verwijderen     Vuile onderdelen

Onderdelen losmaken     Schoonmaken met sop en doek

Alle losse onderdelen     referentie terug zetten

locatie filter noteren     Filter weer schoon

Reinigen van de filters

Filters treft u alleen aan in een woning met systeem D, oftewel balansventilatie / warmteterugwinning installatie (WTW-unit). De filters kunnen gemakkelijk gereinigd worden met behulp van een stofzuiger. Let op dat u de filters alsnog 1 à 2 keer per jaar vervangt voor een nieuwe set. De truc met de stofzuiger werkt, maar niet oneindig.

Reinigen van de ventilator

In de ventilatie-unit komen ook stofdelen, die ervoor kunnen zorgen dat de ventilatiebox meer geluid kan maken en minder ventileert . Daarnaast gaat de ventilatie-unit langer mee als u deze 1 keer per jaar schoonmaakt. Let op; zorg dat u tijdens het schoonmaken voorzichtig te werk gaat. De ventilatiebox is namelijk nauwkeurig afgesteld (gebalanceerd) en bij een kleine beschadiging kan de ventilatiebox in onbalans raken waardoor hij meer geluid gaat produceren.

Haal de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Voordat u de ventilatiebox opent, dient u een aantal seconden te wachten. De ventilator draait namelijk altijd nog na. Als de ventilator niet meer draait, verwijdert u de kap van de ventilatiebox. Verwijder eerst voorzichtig met een stofzuiger het vuil/stofdeeltjes. Vervolgens kunt u met een vochtige doek het laatste vuil verwijderen. Mocht het vuil zeer vast zitten, kunt u dit voorzichtig met een kleine schroevendraaier eraf halen.

Het demonteren en reinigen van de ventilator en de warmteterugwin-unit laat u het beste aan de service medewerkers van 123Ventilatie.nl over. Dat geldt ook voor het reinigen van de ventilatiekanalen.

Badkamerventilator / toiletventilator reinigen

De badkamerventilator / toiletventilator krijgen net als de ventilatiebox te maken met vuil/stofdeeltjes. Door het vuil aan de voorkant van de ventilator te verwijderen, is deze helaas niet helemaal schoon. U kunt namelijk niet goed bij de ventilator zelf. Hiervoor zult u de ventilator uit het plafond/muur moeten halen.

Haal eerst de stroom eraf. Vervolgens kunt u de ventilator uit de muur/plafond halen. Als het snoer niet lang genoeg is, kunt u de aansluitdraden losmaken. Kijk wel goed hoe de draden zijn aangesloten op de ventilator, dit helpt bij het opnieuw aansluiten. Haal met een vochtige doek het vuil weg. Vuil dat zeer vast zit, kunt u voorzichtig met een schroevendraaier verwijderen. Let op; Ga voorzichtig te werk. De ventilator is net als de ventilatiebox nauwkeurig afgesteld en bij kleine beschadiging kan het zijn dat de ventilator meer geluid gaat maken.

Ventilatie kanaal schoonmaken

Het schoonmaken van ventilatie kanalen is een klus die u zelf niet kunt verrichten. U kunt zelf alleen het begin stuk schoonmaken met de stofzuiger, maar ver komt u niet in het ventilatie kanaal. Toch is het ook van belang dat deze kanalen eens in de 4 à 5 jaar worden schoongemaakt. Daarvoor kunt u de servicemedewerkers van 123ventilatie inschakelen. Onze servicemedewerkers zijn gespecialiseerd in het onderhoud van ventilatiesystemen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Heeft u nog aanvullende vragen? Geen probleem! Het Team van 123Ventilatie.nl staat u graag te woord. Bel 0347-326763, mail naar info@123ventilatie.nl of neem hier contact met ons op.