0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje

Randaarde vs Perilex stekker (incl. aansluitschema’s)

Randaarde en Perilex stekkers verschillen van elkaar op meerdere vlakken. Perilex stekkers zie je vaak aan huishoudelijke apparaten die erg krachtig zijn. Deze maken gebruik van krachtstroom of driefasespanning. Het aansluiten van zo’n stekker werkt net even anders dan de normale randaarde die u gewend bent. In dit artikel leggen we u de verschillen uit. Ook vertellen we u hoe driefasespanning werkt en of elke mechanische ventilatie met een Perilex stekker 1 op 1 te vervangen.

Dit artikel is informatief. Indien u aan de slag gaat met de installatie of het verwisselen van stroomkabels of stekkers, raden we u altijd aan om een professional in te schakelen. Bij 123Ventilatie.nl hebben wij een team van experts dat altijd voor u klaar staat. Neem contact op voor advies en installatie. 

Inhoudsopgave

Randaarde stekker vs. Perilex stekker

Een Perilex stekker zie je vaak bij huishoudelijke apparaten die krachtig zijn. Zoals de mechanische ventilatie, maar ook een inductiekookplaat heeft er vaak een. U kunt apparaten met verschillende stekkers niet zomaar onderling met elkaar verwisselen. Er zitten namelijk een aantal verschillen tussen de twee.

Randaarde

Een randaarde stekker en stopcontact is de standaard. Deze stekker heeft twee pinnen.  Er gaan dan ook twee draden vanuit het stopcontact naar de meterkast, namelijk de nuldraad en de fasedraad. Tussen deze twee staat 230V. Vaak is ook de aardedraad aangesloten als derde draad. De meeste huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine, waterkoker, föhn, koelkast, televisie werken met deze stekker.

Perilex

Een Perilex stekker maakt gebruik van krachtstroom of driefasespanning. Deze stekker heeft vier pinnen en er gaan dan ook vier draden naar de meterkast. Een Perilex aansluiting heeft één nuldraad, en drie fasedraden. Tussen deze drie fasedraden staat wisselstroom. Dat betekent dat tussen twee fasen 400V spanning staat. Tussen een fase en de nuldraad staat 230V. De vijfde draad die aangesloten kan zijn is de aardedraad. Dat is aangeraden. Krachtstroom, of de Perilex stekker, gebruikt aanzienlijk meer stroom en is een stuk krachtiger dan een gewone randaarde stopcontact. Deze wordt dan ook vaak voor de grootverbruikers ingezet, of apparaten die zijn stroom moeten verdelen, zoals de inductiekookplaat of de mechanische ventilatie.

Vervangen van mechanische ventilatie met Perilex stekker

Een Perilex stekker is dus vergelijkbaar met een normaal stopcontact, maar dan met vier pinnen. Een MV met Perilex stekker is daarom makkelijk te vervangen door een andere MV met eenzelfde stekker. Onderling verschillen deze stekkers namelijk niets van elkaar. Het wordt echter een ander verhaal wanneer u een randaarde stopcontact heeft en hier Perilex van wilt maken. Of andersom. Dan raden wij aan om een elektricien of monteur langs te laten komen, die de bekabeling vanaf de meterkast naar de mechanische ventilatie in orde kan maken.

Aansluitschema’s mechanische ventilatie met Perilex stekker

Om het visueel voor u te maken hebben wij een aantal aansluitschema’s toegevoegd. Hieronder ziet u hoe het aansluiten van de Perilex stekker van verschillende mechanische ventilatiesystemen in het werk gaat. Wij tonen u de aansluitschema’s van DucoItho Daalderop en Orcon.

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen? Of wilt u graag professioneel advies of installatie? Geen probleem! Neem dan vrijblijvend contact op met het Team van 123Ventilatie.nl en dan helpen wij u graag verder. Bel 0347-326763 of mail naar info@123ventilatie.nl.

Gratis advies van een ervaren vakspecialist

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 2 MB.
    Geen titel*