0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje
Vraaggestuurde ventilatie

Vraaggestuurde ventilatie, wat is dat?

Goede ventilatie is om meerdere redenen belangrijk. Het is natuurlijk wel zo fijn als u niet teveel hoeft na te denken over ventileren. Dit kan als u kiest voor vraaggestuurde ventilatie. Vraaggestuurde ventilatie speelt automatisch in op de dagelijkse activiteiten in huis, en zorgt zo voor een optimaal binnenklimaat. Maar hoe werkt vraaggestuurde ventilatie nu precies? In dit artikel leest u hier alles over.

Inhoudsopgave

Hoe werkt vraaggestuurde ventilatie?

Vraaggestuurde ventilatie is een manier van ventileren waarbij het systeem naar aanleiding van de ventilatie behoefte zich volledig automatisch aanpast. Aan de hand van sensoren meet het ventilatiesysteem de luchtkwaliteit. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid of het koolstofdioxidegehalte te hoog is gemeten in een ruimte met een sensor, wordt er meer lucht afgezogen. Vervolgens kan er op een natuurlijke of mechanische manier schone, droge schone lucht het huis binnenstromen.

Vraaggestuurde ventilatie is anders dan handmatige mechanische ventilatie. Bij handmatige en mechanische ventilatie kun je de stand zelf veranderen wanneer u vindt dat nodig is. Vaak kunt u dan kiezen uit drie standen. Stand 1 wordt gebruikt als er niemand thuis is, stand 2 wordt gebruikt als er wel iemand thuis is en stand 3 wordt gebruikt tijdens het koken of douchen. Het probleem hiermee is echter dat u vaak niet in de gaten heeft hoe goed de luchtkwaliteit nou echt in huis is. Hierdoor is het lastig te bepalen welke stand u nodig heeft en hoe lang u deze moet gebruiken. Dit probleem wordt dus opgelost met vraaggestuurde ventilatie, waarbij de luchtkwaliteit automatisch wordt gemonitord en u zeker bent van schone lucht.

Hoe werkt het?

Vraaggestuurde ventilatie werkt door middel van sensoren. Deze sensoren meten de relatieve luchtvochtigheid (RV) en het CO2-gehalte in huis:

 • De vochtsensoren worden in zogenoemde natte ruimtes geplaatst: de badkamer, het toilet en de keuken. De reden hiervoor is dat de relatieve luchtvochtigheid in deze ruimtes het snelst toeneemt.
 • De CO2meters worden vaak in droge ruimtes geplaatst, zoals de slaapkamer en de woonkamer. Overdag wordt er veel tijd doorgebracht in de woonkamer en ‘s nachts juist in de slaapkamer. Daarom is het belangrijk dat deze ruimtes een zo laag mogelijk CO2-gehalte hebben. Wanneer het systeem meet dat de luchtkwaliteit niet goed is in huis, zal het de ventilatie hierop aanpassen.

Wat kost vraaggestuurde ventilatie?

Het is niet mogelijk om specifiek te zeggen hoeveel vraaggestuurde ventilatie kost. Dit ligt namelijk onder andere aan de staat van je huis en welk ventilatiesysteem u momenteel hebt.

Bovendien zijn de vraaggestuurde systemen die per kamer werken duurder dan de systemen die dat niet doen. Ook ligt de prijs aan hoeveel sensoren u in totaal nodig heeft.  Voor een offerte en passend advies neem contact op met onze klantenservice.

Voordelen en nadelen van vraaggestuurde ventilatie

Voordelen

Vraaggestuurde ventilatie heeft veel voordelen die het aantrekkelijk maken om te kiezen voor dit systeem:

 • U heeft altijd een optimaal binnenklimaat. Hierdoor bevorder u uw gezondheid en voorkomt u schimmels.
 • Het is energiezuinig, omdat het alleen extra ventileert wanneer nodig. Hierdoor bespaart u op de energiekosten.
 • Het is flexibel, omdat het regelbaar is per kamer.
 • Vraaggestuurde ventilatie is veel efficiënter dan handmatige ventilatie.
 • Het is een automatisch systeem, waardoor u niet continu hoeft na te denken over ventileren.
 • Het is onderhoudsarm. Er hoeft enkel één keer in de twee jaar een monteur langs te komen voor een snelle check. Groter onderhoud hoeft maar één keer in de vier jaar.
 • Het is eenvoudig te installeren.
 • Het systeem raakt niet snel ontregeld als u zelf extra ventileert op een natuurlijke manier.

Nadelen

Vraaggestuurde ventilatie heeft daarnaast ook een aantal nadelen:

 • Geuren worden bij de meeste systemen niet gedetecteerd. Wanneer er vieze luchtjes in huis hangen, dient u de ventilatie zelf harder te zetten.
 • Vraaggestuurde systemen kunnen geen droge lucht detecteren. U zult dit dus zelf moeten controleren. Als de lucht te droog blijkt te zijn, gebruik dan luchtbevochtigers of zet planten neer die veel vocht produceren.
 • Met vraaggestuurde ventilatie zijn er meer ventilatieroosters nodig in huis.

Regeling per ruimte

Er is momenteel een breed scala aan vraaggestuurde ventilatiesystemen beschikbaar. De beste optie is een systeem dat de ventilatie per ruimte regelt. De regeling per ruimte wordt door fabrikanten vaak weergegeven in zones, wat dus gelijkstaat aan een verdieping of ruimte in een woning. De luchtkwaliteit in huis kan namelijk verschillen per kamer. In de badkamer zal de relatieve luchtvochtigheid bijvoorbeeld snel oplopen wanneer u doucht. Dezelfde luchtvochtigheid is er niet snel in de woonkamer. Er is dan ook geen reden om de afzuiging in het gehele huis harder te laten werken wanneer u gebruik maakt van de badkamer.

Welke systemen werken met vraaggestuurde ventilatie?

Als u een geschikt ventilatiesysteem in huis heeft, dan is vraaggestuurde ventilatie zeker aan te raden. Echter kunnen vraaggestuurde ventilatiesystemen niet worden gebruikt in combinatie met alle soorten ventilatiesystemen. Alleen de ventilatiesystemen die minimaal een mechanische afvoer van lucht realiseren, kunnen aangesloten worden op een vraaggestuurd systeem. Een overzicht van vraaggestuurde ventilatie installaties kunt u bij ons hier op de website vinden.

Laat u uw huis renoveren, of laat u een huis bouwen? Dan is het makkelijk om meteen voor een vraaggestuurde ventilatie te kiezen. Nieuwbouw en gerenoveerde huizen zijn goed geïsoleerd, waardoor ventilatie extra belangrijk is. Een vraaggestuurde ventilatie in combinatie met een goed geïsoleerd huis zorgt voor een perfect binnenklimaat.

Onderhoud van vraaggestuurde ventilatie

Het fijne aan vraaggestuurde ventilatie is dat je er bijna niet meer naar om hoeft te kijken wanneer het systeem goed is ingesteld. Het enige is dat elke 2 jaar een monteur langs moet komen voor klein onderhoud. De monteur checkt dan de ventilator, filters, de beweegbare delen en de werking van de regel- en meetapparatuur. Naast het tweejaarlijks onderhoud is het ook belangrijk om eens in de 4 jaar een grote onderhoudsbeurt te plannen. Dan worden ook de ventilatiekanalen gereinigd. Bekijk hier onze mogelijkheden wat betreft het onderhoud.

Vraaggestuurde ventilatie en geluidsisolatie

De toevoer van het vraaggestuurde ventilatiesysteem staat in directe verbinding met de buitenlucht. Dat betekent dat geluiden van buiten gemakkelijker in huis te horen zijn. Het is daarom belangrijk dat er een goede geluidsisolatie wordt geïnstalleerd. Wat voor soort geluidisolatie u nodig heeft, hangt af van waar de toevoerroosters zich bevinden.

Voorbeelden van geluidsisolerende opties zijn geluiddempende kozijnroosters en suskasten. Ook moet er gedacht worden aan het geluid dat door afvoerventielen te horen is. Deze staan in verbinding met de ventilator. Hiervoor zouden geluiddempende slangen kunnen worden gebruikt. Deze moeten in de luchtkanalen worden geplaatst, dichtbij de ventilator. Geluiddempende slangen kunnen in zowel aan- als afvoerkanalen worden gebruikt.

Vraaggestuurde ventilatie samengevat

Vraaggestuurde ventilatie is ideaal als u zich niet continu wilt bezighouden met de luchtkwaliteit in huis. Het systeem past zich met behulp van sensoren aan op de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Deze werken per kamer of in uw huis als geheel. Echter kan het systeem geen geuren detecteren. Hier dient u dus zelf op te letten. Het is een ideaal systeem om te laten installeren in een nieuwbouwhuis of tijdens een renovatie. Zo bent u er zeker van dat uw huis de komende jaren een optimaal binnenklimaat heeft! Bent u benieuwd of uw mechanische ventilatie geschikt is voor vraaggestuurde ventilatie, neem dan contact met ons op.