0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje

Zelf een buisventilator installeren? 7 tips

Een buisventilator installeren gebeurt vaak in grote badkamers en hallen. Of kleinere badkamers en hallen, waar de luchtweerstand erg hoog is. De weerstand is hoog, wanneer de lucht vanuit de ruimte naar buiten een lange weg moet afleggen. Veel bochten zorgen bijvoorbeeld voor een grote weerstand. Badkamerventilatoren zijn daar vaak niet krachtig genoeg voor, waardoor u in zo’n situatie het best kunt kiezen voor een buisventilator.

Een buisventilator plaatst u tussen twee ventilatiebuizen in, waardoor het geluid van de ventilatie niet direct in de ruimte zelf te horen is. Het product bevindt zich namelijk niet direct in de ruimte, zoals een badkamerventilator, maar even verderop. Een buisventilator installeren kunt u zelf doen of laten doen door een monteur. Bij 123Ventilatie.nl hebben wij professionals in huis die u graag verder helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte voor een buisventilator en de bijbehorende materialen. Voor de doe-het-zelvers onder ons, leggen wij u stap voor stap uit hoe de installatie van een buisventilator in zijn werk gaat.

Inhoudsopgave

Een buisventilator installeren

Kies de maat van de buisventilator en de ventilatiebuizen

Voordat u aan de slag gaat met de installatie, is het van belang dat u de juiste maten kiest van zowel de ventilator als de ventilatiebuizen. Sluit u een te kleine buis aan op de buisventilator, dan behaalt deze niet het optimale rendement. Ook moet u ervoor zorgen dat de maten passen in uw woning. En daar komt ook de plaatsing van de buizen bij kijken. Daar komen we op terug in stap 2 & 3.

Het beste resultaat van het ventilatiesysteem behaalt u met buizen die iets groter zijn dan de ventilator zelf. En wanneer alle buizen en roosters deze zelfde maat hebben. Daarmee voorkomt u weerstand. Dus aan beide kanten van de buisventilator zitten buizen en roosters van één maatje groter in diameter, dan de ventilator zelf.

Bepaal de plaatsing van de buisventilator

Een buisventilator werkt op vrijwel elke plek in het huis goed. Of u deze nu horizontaal in de muur monteert, of verticaal in het plafond of het dak. Het beste is om een plek uit te kiezen waar u makkelijk de buizen naartoe kunt leiden en kunt aansluiten. De buisventilator installeert u het best op een plek waar u ook na de installatie nog makkelijk bij kunt. Voor onderhoud en/of vervangen van het product is dat wel zo makkelijk.

Bepaal de plaatsing van de buizen

De plaatsing van de buisventilator is mede afhankelijk van de plaatsing van de buizen. En dat laatste is weer afhankelijk van de kracht van het product. Een buisventilator is namelijk vaak erg krachtig (daarom heeft u niet voor een badkamerventilator gekozen). Het aan te raden om meerdere afzuigpunten te monteren in de ruimte. Zo verdeelt u de kracht van de afzuiging over meerdere punten, en haalt u er dus meer capaciteit uit de buisventilator.

Een splitsing in het kanaal is gemakkelijk aan te leggen met de juiste producten. Hiervoor gebruikt u een t-splitsing. En via een bocht kan ook de aftakking weer in de juiste richting gezet worden, om vervolgens uit te komen in de badkamer. Voor het beste resultaat, plaatst u één afzuigpunt vlakblij naast de douche hoog op de muur of in het plafond. De ander plaatst u een paar meter daarnaast. Bijvoorbeeld boven het toilet.

Afwerking buizen en roosters in ruimte

We hebben het nu gehad over het gedeelte achter de schermen. Maar ook in de geventileerde ruimte zelf moet het een en ander worden geregeld. Hier monteert u namelijk de ventilatieroosters. Daarvoor is het van belang dat u altijd een stuk rechte, vaste ventilatiebuis tegen het afzuigpunt heeft zitten. Let daar dus op bij het aanleggen van de buizen.

Het is aan te raden om altijd te eindigen met een vast stuk buis van minimaal 10cm. Dan kunt u daar gemakkelijk het ventilatierooster naar keuze tegenaan plaatsen. Let altijd goed op dat u het geheel luchtdicht installeert. In sommige gevallen helpt het om pvc-tape over de aansluitingen te plakken.

Leg de juiste bedrading aan

Wilt u zelf de buisventilator installeren, dan bent u ook verantwoordelijk voor de bedrading. Kunt u de buisventilator met afstandsbediening aan en uit zetten? Of moeten er draden worden getrokken vanaf de ventilator naar het punt waar u de schakelaar plaatst? In het geval dat er al bedrading aanwezig is, let erop dat de uw nieuwe ventilatie-unit hier ook compatibel mee is. Zet voor u aan de slag gaat met de bedrading altijd de stroom uit in de meterkast.

Plaats de afzuigventielen/afzuigroosters als laatste en stel ze af

De bedrading is gemonteerd, de buizen liggen goed en de ventilator is aangesloten. Nu is het tijd voor het laatste, meest zichtbare werk: het plaatsen van de afzuigroosters. Zoals we eerder schreven, is het aan te raden om in ieder geval één rooster dichtbij de douche te plaatsen. Let er tijdens het plaatsen ook goed op dat u de roosters goed afstelt. Door ze meer of minder open te zetten kunt u gemakkelijk de ventilatie per afzuigpunt apart regelen.

Extra tip buisventilator installeren

Voor de ventilatiebuizen kunt u het best vaste buizen gebruiken in plaats van flexibele. Deze hebben namelijk minder weerstand. U heeft al gelezen dat het belangrijk is om zo min mogelijk weerstand in het systeem te bouwen. Daarom raden wij ook aan om buizen van een maatje groter te monteren. Voor ons aanbod aan vaste ventilatiebuizen kijkt u eens bij de ronde kanalen.

Laten installeren buisventilator en onderhoud

Vaak is het aanleggen van het ventilatiesysteem al gedaan tijdens de bouw van het huis. In dat geval heeft u dus weinig invloed op de plaatsing ervan. Maar gaat u verbouwen, of bent u bezig met een nieuwbouwproject, dan heeft u hier nog invloed op. Aan de hand van bovenstaande stappen kunt u beslissen of u zelf de buisventilator gaat installeren of dat u liever een professional inschakelt. Bij 123Ventilatie.nl staan onze monteurs altijd voor u klaar! Ook voor vrijblijvend advies.

Het onderhoud van de buisventilator is van groot belang voor een goede werking. Na verloop van tijd kan het ventilatierooster, de ventilator zelf of de buizen vol gaan zitten met bacteriën, stoffen en schimmels. Het ventilatierooster is gemakkelijk zelf schoon te maken. Daarvoor demonteert u de klept en gaat u er met een doekje langs. Wilt u de ventilator of de buizen professioneel laten reinigen, dan doen wij dat graag voor u.

Neem voor installatie, onderhoud of advies contact op met het Team van 123Ventilatie.nl. Onze experts staan altijd voor u klaar! Bel naar 0347-326763.

Wilt u een buisventilator bestellen? Wij maken graag een offerte voor u op maat.

Direct buizen of accessoires bestellen? Dat kan natuurlijk ook! Blader daarvoor door onze webshop en bestel direct wat u nodig heeft.

Gratis advies van een ervaren vakspecialist

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 50 MB.
    Geen titel*