0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje

Mijn ventilatie stinkt

Een stinkend ventilatiesysteem kan voor veel ongemak zorgen en invloed hebben op uw woongenot. Dat is helemaal niet fijn natuurlijk. Dat uw ventilatie stinkt kan verschillende oorzaken hebben. Daarnaast leggen we u ook uit wat u kunt doen om de stank tegen te gaan en zelfs helemaal te voorkomen. Lees dus vooral verder!

Hoe komt het dan mijn ventilatiesysteem stinkt?

Het is niet altijd even duidelijk wat de oorzaak van een stinkend ventilatiesysteem precies is. Er zijn 6 mogelijkheden en we leggen ze allemaal aan u uit.

1. Nare geuren van buiten
Het ventilatiesysteem zuigt nare geurtjes van buitenaf en voert deze naar binnen toe.
2. Achterstallig onderhoud
Het ventilatiesysteem heeft onderhoud nodig. Vuil en bacteriën kunnen zich in het systeem ophopen na een bepaalde tijd. Als dit niet weg wordt gehaald tijdens onderhoud, dan kan dit voor vieze geuren zorgen.
3. Verouderd systeem
Het ventilatiesysteem of de luchtroosters zijn verouderd zijn en moeten vervangen worden. Soms is een systeem zo oud geworden dat het lucht niet meer goed kan filteren of dat er een lek ontstaat. Hierdoor kan het zijn dat de toegevoerde lucht niet meer fris ruikt.
4. Problemen met het ventilatiekanaal
Er zijn problemen met de gedeelde ventilatieschacht. Dit is vooral het geval in appartementencomplexen. Als er ergens een lek is, of als het systeem niet goed is afgesteld, dan kunnen nare geurtjes van de ene woning naar de andere worden verplaatst.
5. Uw ventilatie heeft lange tijd uit gestaan
Uw ventilatiesysteem heeft voor lange tijd uit gestaan, waardoor ongedierte of vogels zich hebben genesteld in de luchtkanalen. Wanneer de ventilatie weer gebruikt wordt, dan kan het zijn dat hierdoor allerlei vervelende geuren door de woning worden verspreid.
6. DIY werkzaamheden
Mensen die niet opgeleid zijn om aan het ventilatiesysteem gaan zitten hebben aan uw ventilatiesysteem gewerkt. Hierdoor kan het zijn dat het systeem niet goed meer werkt, waardoor de toegevoerde lucht kan gaan stinken. Tevens komt het wel eens voor dat mensen hun mobiele airco aansluiten op een ventilatieventiel. Hierdoor kunnen er ook vervelende luchtjes door het hele huis verspreiden.

Wat kan ik tegen de stank doen?

Om iets tegen de stank van een ventilatiesysteem te kunnen doen is het belangrijk dat u eerst weet waar dit precies vandaan komt. Het is vaak lastig om hier zelf achter te komen. 123Ventilatie.ml is gespecialiseerd in het verhelpen van stankoverlast in ventilatiesystemen.

Onze mogelijke oplossingen voor stankoverlast vanuit een ventilatiesysteem zijn:

Het uitvoeren van een reiniging
Het dichten van lekken
Het verplaatsen of vervangen van luchtroosters
Het vervangen van het ventilatiesysteem
Het systeem beter afstellen

Hoe voorkom ik de stankoverlast?

Het is natuurlijk goed als u stankoverlast door ow mechanische ventilatie kunt oplossen, maar het is beter om dit helemaal te voorkomen! Dit kunt u veelal bereiken door te zorgen voor een goede installatie en regelmatige reiniging en onderhoud.

Goede installatie van uw ventilatiesysteem

Een goede installatie van een ventilatiesysteem is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt en geen vervelende geurtjes veroorzaakt. Om hier zeker van te zijn is het essentieel om de installatie te laten doen door één van onze vakmannen. Wij weten precies waar elk onderdeel waar en hoe geplaatst moet worden. Zo moeten de ventilatiekanalen bijvoorbeeld zo geplaatst worden dat er voldoende frisse lucht de woning in kan stromen en de vervuilde lucht goed kan worden afgezogen.

Regelmatig reinigen

Het is belangrijk om de ventilatieroosters twee keer per jaar schoon te maken. Dit kunt u doen met een stofzuiger en een sopje. Soms is het nodig om de ventilatieroosters hiervoor los te schroeven. Maak ook de ventielen los om deze te kunnen reinigen in het sop. Let er wel goed op dat u de ventielen op de juiste plek terugplaatst. Om het reinigen van uw ventilatierooster zo gemakkelijk mogelijk te maken een uitleg gemaakt. Lees deze uitleg hier.

Het reinigen en onderhoud van uw ventilatiesysteem en afvoerbuizen kan beter door een specialist uitgevoerd worden.

Regelmatig onderhoud

Met regelmatig onderhoud van uw ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat deze langer meegaat, goed blijft werken en geen vervelende geurtjes produceert. Het is verstandig om de volgende richtlijnen aan te houden:

Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd.
Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd.
Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd.  Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.