Tocht door mijn ventilatiesysteem
Tocht in huis kan als zeer onprettig worden ervaren. Niemand zit immers te wachten op koude luchtstromen in de woning. Helaas komt dit geregeld voor in huizen met een mechanische ventilatie. Gelukkig is er vrijwel altijd wat te doen aan een ventilatiesysteem dat tocht. Ontdek in dit artikel wat de oorzaak van dit probleem is en hoe u het kunt verhelpen én voorkomen!
Hoe komt het dan mijn ventilatiesysteem tocht?
Tocht bij een mechanische ventilatie komt regelmatig voor. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er constant vuile lucht wordt afgevoerd en frisse lucht van buiten naar binnen kan stromen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van luchtroosters in ramen en deuren. Vooral bij harde wind en grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kan de frisse lucht aanvoelen als tocht. Ook hoge luchtsnelheden (vanaf 0.25 m/s) kunnen een gevoel van tocht veroorzaken, zelfs als de aangevoerde lucht dezelfde temperatuur als de lucht in de woning heeft.
Wat kan ik tegen de tocht doen?
Men is snel geneigd om de ventilatieroosters te sluiten wanneer er tocht is in huis. Dit heeft alleen een negatief effect op de ventilatie, omdat er dan geen frisse lucht meer naar binnen kan stromen. Het is daarom beter om de ventilatieroosters gewoon open te houden. Om de tocht toch tegen te gaan is het aan te raden om de roosters op hogere plekken te laten plaatsen. Ook kan het helpen om de grootte van de luchtroosters aan te passen. Hierdoor zullen er minder snel hoge luchtsnelheden ontstaan. Een andere optie tegen tocht is om de roosters boven een radiator te laten plaatsen. Zo kan de frisse lucht meteen worden opgewarmd.
Hoe voorkom ik tocht in huis veroorzaakt door mijn mechanische ventilatie?
Het is natuurlijk goed als u tocht door ow mechanische ventilatie kunt oplossen, maar het is beter om dit helemaal te voorkomen! Dit kunt u veelal bereiken door te zorgen voor een goede installatie en regelmatige reiniging en onderhoud.
Goede installatie van uw ventilatiesysteem
Een goede installatie van een ventilatiesysteem is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt en geen vervelende geurtjes veroorzaakt. Om hier zeker van te zijn is het essentieel om de installatie te laten doen door één van onze vakmannen. Wij weten precies waar elk onderdeel waar en hoe geplaatst moet worden. Zo moeten de ventilatiekanalen bijvoorbeeld zo geplaatst worden dat er voldoende frisse lucht de woning in kan stromen en de vervuilde lucht goed kan worden afgezogen.
Wij vragen u om uw situatie in beeld te brengen zodat we een een ventilatieplan voor u kunnen opstellen. Het is wel belangrijk om te weten dat er toch altijd nog een kans is dat je iets van tocht voelt. Dat komt omdat een ventilatiesysteem altijd werkt met frisse lucht van buiten.
Is dit echt een probleem voor u? Kies dan voor een Warmte Terugwinsysteem (WTW). Dit systeem verwarmd de frisse lucht namelijk voor.
Regelmatig reinigen
Het is belangrijk om de ventilatieroosters twee keer per jaar schoon te maken. Dit kunt u doen met een stofzuiger en een sopje. Soms is het nodig om de ventilatieroosters hiervoor los te schroeven. Maak ook de ventielen los om deze te kunnen reinigen in het sop. Let er wel goed op dat u de ventielen op de juiste plek terugplaatst. Om het reinigen van uw ventilatierooster zo gemakkelijk mogelijk te maken een uitleg gemaakt. Lees deze uitleg hier.
Het reinigen en onderhoud van uw ventilatiesysteem en afvoerbuizen kan beter door een specialist uitgevoerd worden.
Regelmatig onderhoud
Met regelmatig onderhoud van uw ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat deze langer meegaat, goed blijft werken en geen vervelende geurtjes produceert. Het is verstandig om de volgende richtlijnen aan te houden:
Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. | |
Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. | |
Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld. |