Kabinet voegt nieuwe corona basisregel toe over ventileren

Kabinet voegt nieuwe corona basisregel toe over ventileren

Dat frisse lucht belangrijk is tegen de verspreiding van het coronavirus weten we al wat langer, toch werd er tijdens de persconferenties nog niet veel aandacht aan besteed. Maar nu wordt ventilatie ook toegevoegd aan het rijtje basisregels waar het kabinet aandacht voor vraagt. Dat kondigde demissionair premier Mark Rutte gisteren aan tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Het precieze advies wordt later bekend gemaakt.

Welke corona basisregels waren er tot nog toe?

Vanaf het begin van de corona-uitbraak hanteert het kabinet een aantal basisregels. Deze regels zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat betekent niet dat mensen elkaar bij het volgen van deze regels niet meer kunnen besmetten, maar dat de kans dat dit gebeurt kleiner wordt. De basisregels zagen er tot nog toe als volgt uit:

  • Was vaak en goed uw handen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen.

Nieuwe basisregel: ventileer voldoende

Gisteren vond er een nieuw kamerdebat plaats, waarvoor het zomerreces zelfs werd verbroken. Tijdens dit debat werd de snelle stijging van het aantal besmettingen besproken. Ook ziet het kabinet in dat ventilatie een grote rol speelt bij de bestrijding van het coronavirus en besloten zij een nieuwe basisregel toe te voegen: ventileer goed.

Geert Wilders benoemde tijdens het debat dat hij dankbaar was voor het toevoegen van de regel, maar dat hij graag zou zien dat goed ventileren de belangrijkste regel wordt. Of de kamer hierin meegaat is nog niet bekend.

De basisregels tot 14 juli 2021

Wetenschappers trokken al eerder aan de bel

Dat ventileren een grote rol speelt in de strijd tegen het coronavirus is niet nieuw. Al meerdere malen trokken verschillende wetenschappers aan de bel. Afgelopen dinsdag nog schreven 20 wetenschappers een brief aan Mark Rutte waarin zij opriepen om ventilatie serieuzer te nemen als maatregel tegen de verspreiding van corona (lees het nieuwsbericht over de brief hier).

In mei pleitte een groep internationale wetenschappers (39 personen) in een artikel in Science ook al voor meer aandacht voor ventilatie in de strijd tegen corona. Bluyssen en Loomans verklaarden dat ze het opvallend vinden dat het Nederlandse RIVM zich zeer terughoudend opstelt. ‘In andere landen hebben ze dit probleem al veel eerder ingezien en is men al veel langer bezig met ventilatiemogelijkheden’, zegt Bluyssen. Bron: medicalfacts.

Wat kan ik doen om goed te ventileren?

Er zijn verschillende manieren om op een goede manier te ventileren. Natuurlijk is het mogelijk om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Wanneer het buiten wat frisser is, is dat misschien een minder prettige optie. Naast deze natuurlijke ventilatie is er ook mechanische ventilatie en vraaggestuurde ventilatie. Dit zijn ventilatiesystemen die in uw huis hangen en de lucht in uw huis de hele dag verversen. Zo heeft u toch schone lucht zonder dat hiervoor de ramen open hoeven. Meer over de verschillende soorten ventilatiesystemen en welke bij uw situatie past leest u in onze blog: welk ventilatiesysteem heb ik?

Niet alleen het ventileren is van belang voor een gezonder binnenklimaat, ook de luchtvochtigheid speelt hierbij een rol zeggen wetenschappers. Zorg dat de luchtvochtigheid in uw huis tussen de 40 en 60 procent blijft voor de beste resultaten. In andere landen wordt al langer gehamerd op betere ventilatie. In België geldt het advies om in elke ruimte een CO2-meter op te hangen, om een indicatie te krijgen hoeveel uitgeademde lucht er in de ruimte hangt. Wanneer u een ventilatiesysteem heeft kunt u hier een CO2 sensor in laten bouwen. Het systeem gaat dan automatisch in een hogere stand wanneer er teveel CO2 wordt gedetecteerd.

Ventilatiesysteem goed onderhouden

Veel huizen in Nederland zijn al voorzien van een ventilatiesysteem, maar deze systemen worden niet altijd goed onderhouden door de bewoners. Onderhoud van een ventilatiesysteem houdt in dat het systeem zelf wordt gereinigd en de kanalen en ventilatieroosters. Het schoonmaken van de ventilatieroosters kunt u eventueel zelf doen. Voor het reinigen van het systeem en de kanalen kunt u 123ventilatie.nl inschakelen. Wij raden aan om het systeem en de roosters eens per 1-2 jaar te laten reinigen en de kanalen eens per 4-5 jaar.

Neem contact met ons op om onderhoud in te plannen. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden.

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Laat een antwoord achter