Kan ik mechanische ventilatie zelf reinigen?

Kan ik mechanische ventilatie zelf reinigen?

Uiteraard zijn er bepaalde delen van het ventilatiesysteem welke u zelf kunt reinigen en wij als 123ventilatie.nl raden u dit ook zeker aan.

Afvoer-, toevoerventielen en roosters zelf schoonmaken!

In de opmaak van uw ventilatiesysteem heeft de installateur rekening gehouden met de luchthoeveelheden welke per ruimte dienen te worden afgezogen (en eventueel toegevoerd). Over het algemeen zou dit kunnen zijn;

  • 100m3/h > 150m3/h in de keuken (veelal verdeeld over twee afzuigpunten),
  • 50m3/h in de badkamer,
  • 25m3/h in het toilet en
  • 50m3/h voor de wasmachine opstelplaats (cq. 25m3/h voor de berging).
  • Bij het WTW (Warmte Terug Winsysteem) betekend dit dat er evenveel lucht dient te worden toegevoerd als er word afgevoerd. (dus 275m3/h afvoeren betekend 275m3/h toevoeren).

*Hierbij is geen rekening gehouden met een oppervlakteberekening.

De luchthoeveelheden worden gemeten door een luchtdebietmeter waarbij de installateur de meetwaardes kan aflezen en wijzigen in de ventielstanden.

 

 

 

 

 

 

Het is dus heel erg belangrijk dat de ventielen welke u uit het ventilatiekanaal verwijderd wel in dezelfde stand blijven staan! Het aanduiden van de stand aan de binnen zijde van het ventiel met een watervaste stift zou een goede referentie kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

Het schoonmaken van het afvoer,-toevoerventiel of rooster kan vervolgens heel gemakkelijk door middel van een vochtige doek, sopje en / of afspoelen onder de kraan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reinigen van de filters

Filters treft u alleen aan in een woning met systeem D, oftewel balansventilatie / warmteterugwinning installatie (WTW-unit). De filters kunnen gemakkelijk gereinigd worden met behulp van een stofzuiger, waarbij wij wel willen aangegeven dit niet oneindig te blijven doen en minimaal 1 á 2 keer in het jaar te vervangen voor een nieuwe set.

Reinigen van de ventilator

In de ventilatie-unit komen ook stofdelen, die ervoor kunnen zorgen dat de ventilatiebox meer geluid kan maken en minder ventileert . Daarnaast gaat de ventilatie-unit langer mee als u deze 1 keer per jaar schoonmaakt. Let op; zorg dat u tijdens het schoonmaken voorzichtig te werk gaat. De ventilatiebox is namelijk nauwkeurig afgesteld (gebalanceerd) en bij een kleine beschadiging kan de ventilatiebox in onbalans raken waardoor hij meer geluid gaat produceren.

Haal de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Voordat u de ventilatiebox opent, dient u een aantal seconde te wachten. De ventilator draait namelijk altijd nog na. Als de ventilator niet meer draait, verwijdert u de kap van de ventilatiebox. Verwijder eerst voorzichtig met een stofzuiger het vuil/stofdeeltjes. Vervolgens kunt u met een vochtige doek het laatste vuil verwijderen. Mocht het vuil zeer vast zitten, kunt u dit voorzichtig met een kleine schroevendraaier eraf halen.

Het demonteren en reinigen van de ventilator en de warmteterugwin-unit laat u het beste aan de service medewerkers van 123Ventilatie.nl over. Dat geldt ook voor het reinigen van de ventilatiekanalen.

 

Badkamerventilator / toiletventilator reinigen

De badkamerventilator / toiletventilator krijgen net als de ventilatiebox te maken met vuil/stofdeeltjes. Door het vuil aan de voorkant van de ventilator te verwijderen, is deze helaas niet helemaal schoon. U kunt namelijk niet goed bij de ventilator zelf. Hiervoor zult u de ventilator uit het plafond/muur moeten halen.

Haal eerst de stroom eraf. Vervolgens kunt u de ventilator uit de muur/plafond halen. Als het snoer niet lang genoeg is, kunt u de aansluit draden los maken. Kijk wel goed hoe de draden zijn aangesloten op de ventilator, dit scheelt straks bij het weer aansluiten. Haal met een vochtige doek het vuil weg. Vuil dat zeer vast zit, kunt u voorzichtig met een schroevendraaier verwijderen. Let op; Ga voorzichtig te werk. De ventilator is net als de ventilatiebox nauwkeurig afgesteld en bij kleine beschadiging kan het zijn dat de ventilator meer geluid gaat maken.


Ventilatie kanaal schoonmaken

Het schoonmaken van ventilatie kanalen is een klus die u zelf niet kunt verrichten. U kunt zelf alleen het begin stuk schoonmaken met de stofzuiger, maar ver komt u niet in het ventilatie kanaal. Hiervoor kunt u het beste de service medewerkers van 123Ventilatie.nl in de arm nemen die gespecialiseerd is op dit gebied. Het is raadzaam om het ventilatie kanaal eens in de 4 a 5 jaar te laten reinigen.