16 februari 2024

6 tips voor het installeren van de badkamerventilator

Een badkamerventilator installeren kunt u zelf met behulp van de handleiding. Voordat u aan de slag gaat zijn er echter een aantal dingen om rekening mee te houden. Voorafgaand aan uw koop wilt u waarschijnlijk weten waar u aan toe bent. Bij 123Ventilatie begrijpen we dat. Daarom vindt u in dit artikel tips en stappen om de badkamerventilator installatie goed uit te voeren.

Wilt u na het lezen van dit artikel een badkamerventilator kopen? Kijk dan op onze webshop en bestel direct het product naar keuze. Of lees eerst meer informatie in ons artikel “Welke badkamer ventilator past bij mij”.

 

Zelf een badkamerventilator installeren

Het monteren van de badkamer- en toiletventilatie (BTV) is in principe zo gedaan. Maar voordat u dit doet, gaat hier een hele voorbereiding aan vooraf. U dient rekening te houden met de locatie van de ventilator, buizen, bedrading en dan ook nog eens een geschikte BTV uit te kiezen.

1. Bepaal de locatie van de ventilator

Een badkamerventilator installeren moet op de juiste plek. De meest geschikte locatie voor de ventilator is dichtbij het vocht maar ver weg van de schone luchttoevoer. Dus zo ver mogelijk weg bij het raam, of de deur. Maar juist zo dicht mogelijk bij de douche. Op deze manier komt er een goede luchtstroom op gang. De schimmels en het vocht worden weggevoerd terwijl de schone lucht juist wordt aangevoerd.

Let op bij het plaatsen van een 230V ventilator dat het gevaarlijk kan zijn om dit dichtbij de douche te installeren. Kies dus voor een veilige plek, of voor een 12V ventilator. Let bij de plaatsing ook op dat de ventilatiebuis een zo kort (en recht) mogelijke route naar buiten kan nemen. Hoe meer bochten en hoe langer de afstand, hoe meer kracht er verloren gaat van de BTV. En BTVs hebben van zichzelf al niet enorm veel kracht.

2. Bepaal de locatie van de ventilatiebuis

De locatie van de buis, of het ventilatiekanaal, is van groot belang voor de werking van de BTV. Heeft de lucht een lange weg af te leggen met veel weerstand, dan zal de ventilatie niet optimaal werken. De meeste badkamerventilatoren kunnen niet tegen veel weerstand, dus zorg ervoor dat de buizen direct vanuit de ruimte naar buiten leiden.

Voor het materiaal van de buis raden wij een spiralobuis aan. Deze vindt u in de webshop van 123Ventilatie.nl. Deze vaste buizen hebben een stuk minder weerstand dan flexibele buizen. Dat komt de capaciteit van de BTV ten goede. Voor het beste resultaat kiest u de antistatische buizen. Dan blijft er ook geen stof in de buizen plakken. Zo wordt de weerstand echt beperkt tot een minimum.

3. Zorg voor een goede afwerking van de buizen

Houd er rekening mee dat de ventilator niet direct op een bocht aangesloten kan worden. Wij raden sowieso aan om geen bochtwerk te monteren, maar soms kan het helaas niet anders. Dat hoeft dan ook geen probleem te zijn. Maar houd er wel rekening mee dat u altijd eindigt met een recht stuk van 15 tot 20 centimeter. Aan dat stuk kunt u dan de BTV monteren. Dit kan namelijk niet op een bocht omdat de buis en de ventilator een stuk in elkaar schuiven.

4. Kies de geschikte badkamerventilator voor uw situatie

Nadat u de plaatsing van de ventilator en de buizen hebt bepaald, kijkt u welke BTV hier het best bij past. En bij de grootte van uw ruimte. Er zijn een aantal verschillen. Bijvoorbeeld badkamerventilatoren met vochtsensor, of afstandsbediening, of zonder deze opties. Ook zijn er mooie designmodellen te koop. 

Houd ook rekening met de afmetingen van de buizen en de BTV. Deze moeten overeenkomen voor een juiste installatie. Dus een 100mm ventilator op 100mm buis, 125mm bij 125mm, etc. Meer specifieke informatie over de verschillende producten vindt u op onze webshop. Ook vindt u daar de documentatie van alle modellen. Waarin de handleiding en specificaties per product worden besproken.

5. Bereid de bedrading voor

Een badkamerventilator installeren is dus geen lastige klus. Als u maar goed voorbereid bent en weet wat u doet. Het belangrijkste is misschien wel de bedrading. Wanneer u hier niet voorzichtig mee omgaat kunt u namelijk onder stroom komen te staan. Sluit de stroom eerst af voordat u hieraan begint.

Kiest u voor een bedraad product, bereid de bedrading dan goed voor. Bekijk welke draden u nodig heeft. Vaak zijn dit bij de BTV alleen de nuldraad en de fasedraad. Eventueel ook de aardedraad en/of de schakeldraad die vanaf de lichtschakelaar komt. Volg hiervoor altijd de aanwijzingen in de handleiding van het product.

6. Badkamerventilator installeren en inregelen

Heeft u stap 1 tot en met 5 doorlopen, dan heeft u alle benodigde voorbereiding getroffen. Daarna sluit u de BTV aan en regelt u hem in. De ventilator plaatst u dus op een rechte buis direct aan het plafond of de muur, vlakbij de douche. Heeft u een ventilator met een timer, dan stelt u tijdens de installatie in na hoeveel minuten deze uit moet gaan. Vaak is dat 10, 15 of 30 minuten. Ook kunt u de vaak instellen of de ventilatieklep meer of minder open staat voor optimale ventilatie van de ruimte.

Extra tips voor zo min mogelijk weerstand

De luchtweerstand is belangrijk bij een badkamerventilator. Deze dient namelijk zo veel mogelijk te worden beperkt. We hebben al benoemd dat dit kan door de weg naar buiten zo kort en recht mogelijk te maken. Een aantal andere tips om de luchtweerstand te verminderen zijn:

  • Een buismaat kiezen die even groot is als de ventilator. Eén maat groter mag ook, maar niet kleiner!
  • Een open rooster installeren aan het eind van de ventilatiebuis.
  • Indien u toch een ventilator met meer kracht nodig heeft, omdat u de weerstand niet kunt beperken, kiest u voor een buisventilator.

Laten installeren badkamerventilator en onderhoud

U kunt zelf de badkamerventilator installeren of deze laten installeren. Indien u niet zeker bent van de bedrading, weerstand en het beste model voor uw ruimte, neem dan contact op en we helpen u daar graag mee verder!

Ook voor het onderhoud kunt u terecht bij 123Ventilatie.nl. Het rooster zelf schoonmaken is geen probleem, maar het ventilatiesysteem reinigen vraagt om professionele aandacht. Om het rooster schoon te maken kunt u gewoon het afzuigventiel loskoppelen en een doekje over de ventilator halen. Voor onderhoud aan het ventilatiesysteem door een professional, kijkt u bij ons onderhoudsaanbod.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Team van 123Ventilatie.nl. Bel 0347-326763 en wij helpen u direct verder.