16 februari 2024

Geluid van uw ventilatiesysteem verminderen? Stille ventilatie tips

Een stille ventilatie is wel zo fijn. Het gebrom van de ventilatie, daar zit niemand op te wachten. En dat hoeft ook helemaal niet. Moderne systemen maken al een stuk minder geluid dan de systemen van vroeger. En er zijn een aantal manieren om het geluid nog verder te beperken. Maar helemaal geluidloos zal het ventilatiesysteem helaas nooit worden.

Geluid ontstaat namelijk door trillingen in de lucht. Die trillingen worden opgevangen door onze trommelvliezen. Onze hersenen interpreteren dit als geluid. Bij ventilatie zijn er altijd trillingen in de lucht. De lucht wordt namelijk mechanisch van de ene plek naar de andere vervoerd. De lucht zelf verplaatst dus. Bovendien maken de motoren van de ventilatoren geluid. Er zijn gelukkig veel oplossingen om de ventilatie stiller te maken, maar u begrijpt: helemaal stil wordt het nooit.

Door het plaatsen van geluidsdempers, rekening te houden met de plaatsing van de ventilatie, moderne systemen en het gebruiken van bepaalde materialen, kunt u het geluid van het ventilatiesysteem verminderen. Wij leggen u graag uit hoe.

Wilt u persoonlijk advies of heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze? Neem dan contact op met het Team van 123Ventilatie.nl. Wij helpen u graag op weg!

 

 

Verminderen van geluid ventilatiesysteem voor stille ventilatie

Voor stille ventilatie, is de plaatsing van het ventilatiesysteem van groot belang. Maar, tenzij u gaat verbouwen of een nieuwbouwhuis koopt, is de keuze vaak al voor u gemaakt. Dat hoeft geen probleem te zijn, want er zijn ook andere manieren hoe u het geluid van het ventilatiesysteem kunt verminderen.

Plaatsing van het ventilatiesysteem

Voor zo min mogelijk geluid van uw systeem is het van belang dat deze wordt geplaatst op een stevige achterwand. De trillingen van de ventilator kunnen namelijk zorgen dat de achterwand meetrilt. En dat kan door het hele huis te horen zijn. Indien uw ventilatie momenteel op een instabiele achterwand is bevestigd, kunt u deze zelf stabiliseren. Plaats er bijvoorbeeld een stuk rubber tegenaan.

Ook de plaatsing van de luchtroosters is van belang. Via luchtroosters kan een hoop lawaai binnenkomen. Vooral als u langs een drukke weg woont. Als u de keuze heeft, plaats de luchtroosters dan vooral niet aan de kant van deze weg. Dit geluid wordt namelijk via de roosters naar binnen gedragen, vooral als de wind erop staat.

(Inschuif-)Buisventilator

Heeft u ventilatiebuizen door het huis lopen en wilt u het geluid in bepaalde ruimtes verminderen? Kies dan voor een buisventilator of inschuifbuisventilator. Deze zijn geschikt om zowel kleine als grote ruimtes te ventileren. Het voordeel van deze ventilator is, dat deze niet in de ruimte zelf geplaatst wordt. Deze ventilator wordt namelijk tussen twee buizen geplaatst, of in één buis geschoven, ergens anders in het ventilatiesysteem. Zo hoor je in de ruimte zelf niet de ventilator.

Geluiddempers ventilatiesysteem

Heeft u geen invloed op de plaatsing van de ventilator, buizen en roosters? Geen nood! Om het geluid van uw ventilatiesysteem te verminderen kunt u geluidsdempers plaatsen in het bestaande systeem. Deze dempers vangen de trillingen op die ontstaan door een ventilator. Daardoor heeft u minder last van het geluid.

U kunt geluidsdempers op de ventilator plaatsen, waardoor de trillingen van de ventilator afnemen. Deze zijn vervolgens minder goed hoorbaar in de kanalen. Ook kunt u de kanalen zelf isoleren. Door middel van het plaatsen van akoestisch of thermisch geïsoleerde slangen. Denk bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van flexibele, geïsoleerde slangen.

Overspraak

Heeft u wel eens van overspraak gehoord? Dit doet zich voor wanneer het geluid vanuit de ene ruimte, via de ventilatiebuizen overdraagt naar een volgende ruimte. De ventilatiebuizen van een systeem verbinden vaak meerdere ruimtes van een huis aan elkaar. Daardoor kan het voorkomen dat wanneer uw kind ligt te slapen, het geluid vanuit de woonkamer langs de kamer komt. De oplossing hiervoor is om geluidsisolerende ventilatiekanalen te plaatsen en geluidsdempers in de kanalen.

Ook het soort kanalen heeft grote invloed op de aanwezigheid van geluid. Wanneer de lucht minder weerstand heeft in het kanaal zal u minder geluid horen. Dat betekent dat bochten en flexibele buizen dus meer geluid maken dan een vaste, gladde buis.

Kanalen voor geruisloos ventilatiesysteem

Daarbij is ook de kans groter dat stof aan de binnenkant van de buis blijft hangen, wanneer hier ribbels in zitten. Dat betekent dus dat de weerstand nog groter wordt. En de kans op meer geluid dus hoger. Terwijl de lucht eigenlijk in een rechte weg naar buiten wilt. Kiest u voor een gladde, antistatische spirobuis, dan heeft u daar allemaal geen last van. De lucht kan in één rechte weg naar buiten. Daardoor worden er een stuk minder trillingen veroorzaakt, en dus ook een stuk minder geluid.

Nieuwe ventilatiemotor voor stille ventilatie

Vooral verouderde ventilatiesystemen maken een stuk meer lawaai dan de nieuwe. Nieuwe ventilatoren van DucoItho DaalderopOrcon en Zender maken tegenwoordig minimaal geluid. Alleen het treffen van geluidsisolerende maatregelen is niet voldoende. Wilt u een zo geruisloos ventilatiesysteem, dan is het verstandig om ook een nieuw, energiezuinig en stil model aan te schaffen. Kijk hiervoor eens op onze webshop naar het aanbod.

Standen schakelaar ventilatie

Veel ventilatiesystemen hebben drie standen. De laagste stand staat in veel huizen continu aan en is de meest stille ventilatie. Wanneer u een hogere stand aanzet, of een badkamerventilator, zult u dit horen. Houd daarom rekening met de tijdstippen waarop u extra ventileert op de hoogste stand. Douche bijvoorbeeld in de ochtend, zodat de badkamer lekker kan ventileren zonder dat u er last van heeft voor het slapengaan.

Wat is een stille ventilatie?

Een ventilatiesysteem dat geen geluid maakt bestaat dus eigenlijk niet. Wanneer er lucht wordt afgevoerd en de ventilator aanstaat, zal er altijd sprake zijn van trillingen. Deze trillingen worden door onze trommelvliezen en hersenen opgevat als geluid. Een stille ventilatie is een ventilatie die net zo weinig geluid maakt als fluisteren op 5 meter afstand. En dat is wat veel ventilatiesystemen tegenwoordig kunnen.

Er zijn daarnaast ook veel manieren om de trillingen en geluid te verminderen. Zoals het plaatsen van isolerend materiaal achter de ventilator of in de ventilatorbuizen. Wanneer u de mogelijkheid heeft, is het aangeraden om goed rekening te houden met het plaatsen van de ventilator, de buizen en de luchtkleppen.

Enkele andere tips om het geluid van uw ventilatiesysteem te verminderen:

  • Kies de weg van de minste weerstand. Maak dus zo min mogelijk bochten in uw ventilatiekanalen waardoor de lucht met zo min mogelijk trillingen naar buiten wordt gevoerd.
  • Woont u in een appartementenblok waar de ventilatie centraal is geregeld? Laat het geluidsoverlast dan ook centraal aanpakken. Contacteer hiervoor uw woningbouwvereniging of zet het op de agenda van de VVE.
  • Voor het beste resultaat laat u het aanleggen of isoleren van uw ventilatiesysteem door een professional doen. Neem hiervoor contact op met 123Ventilatie.nl. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring en weten precies hoe ze u het best kunnen helpen!