3 oktober 2022

Kan ik mechanische ventilatie zelf reinigen?

Om te bekijken of u uw mechanische ventilatie zelf kunt reinigen is het belangrijk om te weten wat voor soort ventilatie u heeft. Meer over de verschillende ventilatiesystemen leest u hier. U kunt in ieder geval altijd het afvoer-, toevoerventiel en de roosters zelf schoonmaken. Vaak kunt u ook zelf een klein stukje van het ventilatiekanaal schoonmaken.

 

Mechanische ventilatie zelf schoonmaken: de stappen

Of uw afvoer-, toevoerventiel of rooster schoongemaakt moet worden kunt u vaak zelf zien. Wanneer u het rooster van de zijkant bekijkt en dit er vies uitziet is het tijd om het schoon te maken. Controleer dit zeker eens per jaar. Het ventilatiekanaal kunt u het beste eens in de 4-5 jaar laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf. 123ventilatie.nl kan deze werkzaamheden voor u verzorgen

Afvoer-, toevoerventielen en roosters zelf schoonmaken

Om de afvoer-, toevoerventielen en roosters schoon te maken heeft u nodig:

  • Een watervaste stift
  • Een sopje
  • Mogelijk een trapje om bij de ventielen te komen

Tijdens het ontwerp van uw ventilatiesysteem heeft de installateur rekening gehouden met de luchthoeveelheden welke per ruimte dienen te worden afgezogen (en eventueel toegevoerd). Het is dan ook belangrijk dat u uw ventielen niet wisselt tussen de ruimtes. Plaats het ventiel altijd op dezelfde plek terug. Hiervoor is het raadzaam om het ventiel aan de achterzijde te voorzien van een aanduiding waarmee u kunt nagaan waar dit ventiel moet worden teruggeplaatst. Deze codering kunt u dan ook aangeven in de binnenzijde van het luchtkanaal.

De luchthoeveelheden worden gemeten met een luchtdebietmeter waarbij de installateur de roosters instelt op de benodigde luchthoeveelheden.

Het is dus heel erg belangrijk dat de ventielen welke u uit het ventilatiekanaal verwijderd wel in dezelfde stand blijven staan! Het aanduiden van de stand aan de binnenzijde van het ventiel met een watervaste stift zorgt voor een goede referentie.

Het schoonmaken van het afvoer,-toevoerventiel of rooster kan vervolgens heel gemakkelijk door middel van een vochtige doek, sopje en / of afspoelen onder de kraan.

Reinigen van de filters

Filters treft u alleen aan in een woning met systeem D, oftewel balansventilatie / warmteterugwinning installatie (WTW-unit). De filters kunnen gemakkelijk gereinigd worden met behulp van een stofzuiger. Let op dat u de filters alsnog 1 à 2 keer per jaar vervangt voor een nieuwe set. De truc met de stofzuiger werkt, maar niet oneindig. Wanneer u een onderhoudscontract voor uw installatie afsluit worden de filters automatisch opgestuurd of tijdens de onderhoudsbeurt vervangen.

Reinigen van de ventilator

In de ventilatie-unit komen ook stofdelen, die ervoor kunnen zorgen dat de ventilatiebox meer geluid gaat maken en minder ventileert. Daarnaast gaat de ventilatie-unit langer mee als u deze tijdig laat schoonmaken. Wij raden u aan dit altijd door een gekwalificeerd bedrijf te laten uitvoeren.

Badkamerventilator / toiletventilator reinigen

De badkamerventilator / toiletventilator krijgen net als de ventilatiebox te maken met vuil/stofdeeltjes. Door het vuil aan de voorkant van de ventilator te verwijderen, is deze helaas niet helemaal schoon. U kunt namelijk niet goed bij de ventilator zelf. Hiervoor zult u de ventilator uit het plafond of de muur moeten halen.

Haal eerst de stroom eraf. Vervolgens kunt u de ventilator uit de muur of het plafond halen. Als het snoer niet lang genoeg is, kunt u de aansluitdraden losmaken. Kijk wel goed hoe de draden zijn aangesloten op de ventilator, dit helpt bij het opnieuw aansluiten. Haal met een vochtige doek het vuil weg. Vuil dat zeer vast zit, kunt u voorzichtig met een schroevendraaier verwijderen. Let op; Ga voorzichtig te werk. De ventilator is net als de ventilatiebox nauwkeurig afgesteld en bij kleine beschadiging kan het zijn dat de ventilator meer geluid gaat maken.

Ventilatie kanaal schoonmaken

Het schoonmaken van ventilatie kanalen is een klus die u zelf niet kunt verrichten. U kunt zelf alleen het begin stuk schoonmaken met de stofzuiger, maar ver komt u niet in het ventilatie kanaal. Toch is het ook van belang dat deze kanalen eens in de 4 à 5 jaar worden schoongemaakt. Daarvoor kunt u de servicemedewerkers van 123ventilatie inschakelen. Onze servicemedewerkers zijn gespecialiseerd in het onderhoud van ventilatiesystemen. Sluit hiervoor eenvoudig een onderhoudscontract af via onze site.

Heeft u nog aanvullende vragen? Geen probleem! Het Team van 123Ventilatie.nl staat u graag te woord. Bel 0347-326763, mail naar info@123ventilatie.nl of neem hier contact met ons op.