0
Home
Producten
WTW Unit
Mechanische Ventilatie
Overige Ventilatoren
Badkamer- ventilator
Dak ventilator
Pijpdak ventilator
Ventielen
Afvoerventielen
Toevoerventielen
Luchtkanalen
Ronde kanalen
Bevestigingen
Gereedschap
Filters
Brink WTW Filters
BUVA WTW Filters
Duco WTW Filters
Itho Daalderop WTW Filters
Orcon WTW Filters
Vent Axia WTW Filters
Zehnder WTW Filters
Merken
Services
Onderhoud
Vervangen
Installatie
Onderhoudsabonnementen
Ruimtes
Advies
Actie
Over ons
Contact
Klantenservice
Mijn account
Winkelmandje
WTW filters vervangen

Alles over het vervangen van uw WTW filters

Als u een WTW (warmteterugwinning) unit heeft, dan bent u hopelijk al bekend met WTW filters en het vervangen hiervan. Mocht dat nog niet het geval zijn of denkt u eraan een WTW unit te kopen, dan komt u hier alles te weten over het vervangen van de WTW filters.

Inhoudsopgave

Waarom moet ik mijn WTW filters vervangen?

Naast de installatie en elke paar jaar een onderhoudsbeurt komt er niet veel aan te pas bij een WTW unit. De unit voert zijn functie uit en u geniet elke dag van schonere lucht en bespaart op de energierekening. Toch is er wel iets wat u zelf moet doen als eigenaar van dit ventilatiesysteem, namelijk de WTW filters vervangen. Deze filters zorgen er voor dat de lucht die via de WTW unit binnenkomt wordt gefilterd van stof en vervuilde luchtdeeltjes. Door deze luchtfilters blijft het vuil buiten en komt er alleen maar schone lucht binnen. Na een tijd zitten de WTW filters vol met al het vuil wat ze tegenhouden. Het is dus hoog tijd om vervangen te worden. Schone filters zorgen er verder voor dat de WTW unit efficiënter werkt en langer meegaat, vervanging is hierom ook ontzettend belangrijk.

Hoe vaak moeten de WTW filters worden vervangen?

Het is verstandig om de eerste 3 maanden na het vervangen/installeren van een nieuwe WTW unit uw filters te controleren. Ook wanneer u recentelijk bent verhuisd. Wanneer de filters erg donker of zwart zijn moeten ze onmiddellijk vervangen worden. Het verschilt per omgeving en dus ook per woning hoe snel de WTW filters vervuilen. Nadat u de filters een paar keer heeft vervangen, weet u zelf wanneer het nodig is. Vaak is het ook mogelijk om een tijdsperiode in te stellen op uw WTW unit met behulp van een ingebouwd vuilfilterindicatielampje. Ons advies is maximaal 6 maanden voordat de filters van uw WTW unit vervangen moeten worden.

Hoe vervang ik mijn WTW filters?

Het vervangen van uw WTW filters is eenvoudig en kost u ongeveer drie minuten van uw tijd. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor type WTW unit u heeft, dit staat namelijk direct in verband met wat voor type filter u nodig heeft. Verschillende merken gebruiken alleen hun eigen merk WTW filter en die filters kunnen ook verschillen onderling. De WTW unit heeft een sticker waar u precies op kunt zien wat voor unit u heeft en op die manier wat voor filters u nodig heeft.
Er zijn drie verschillende type filters;

Filters met draadframe

  • Haal de stekker uit de WTW unit.
  • Verwijder het paneel aan de voorkant. Raadpleeg indien noodzakelijk de handleiding.
  • Vervang de vervuilde filters met de nieuwe, schone WTW filters.
  • Plaats het paneel terug op de unit.
  • Stop de stekker weer terug in het stopcontact om te voorkomen dat de unit te lang zonder stroom zit.

Filters zonder draadframe

  • Haal de stekker uit de WTW unit.
  • Verwijder de vervuilde filters door ze uit de unit te trekken en van de frames af te halen.
  • Zet vervolgens de nieuwe filters op de houders en schuif ze weer terug de unit in.
  • Stop de stekker weer terug in het stopcontact om te voorkomen dat de unit te lang zonder stroom zit.

Paneerfilters

  • Haal de stekker uit de WTW unit.
  • Vervang de vervuilde paneelfilters met de nieuwe, schone filters.
  • Stop de stekker weer terug in het stopcontact om te voorkomen dat de unit te lang zonder stroom zit.

Wat is het verschil tussen de soorten WTW filters?

Er zijn verscheidene type WTW filters. Liggend aan uw WTW unit zijn er één of meerdere van de volgende luchtfilterklassen toepasbaar. Dit zijn de G3, G4, M5, M6 en F7. Het gaat hier vooral om de letter aan het begin, de G (grof), M (medium) en F (fijn) klasse. Het spreekt redelijk voor zich, deze letters duiden aan wat voor type vuil ze tegenhouden.

De G, de meest voorkomende klasse, richt zich vooral op het grove werk. Denk hierbij aan 80-90% van het stof, zand, haren en allerlei andere grote stukken vuil. Wanneer u geen aandoeningen of allergieën heeft die gerelateerd zijn aan uw longen en niet in een stoffig gebied woont, is dit een prima keuze.

De M klasse houdt meer stof tegen en de M6 kan zelfs pollen weerhouden. Als u allergisch bent voor pollen is dit een uitstekende optie die niet al te prijzig is. Dit pollenfilter zorgt voor een nog schonere lucht in uw huis en houdt zelfs microscopische deeltjes tegen.

Als laatst is er de F klasse, de F7 om precies te zijn. Dit is een fijnstoffilter en houdt de kleinste van de kleinste vervuilde deeltjes tegen. Zelfs gas, denk aan uitlaatgassen van voertuigen, en rook zijn niet klein genoeg om door deze filters heen te komen. Alhoewel deze klasse het minst voordelig is, zorgt de F7 wel voor uiterst schone lucht en beschermt uw longen.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van filters voor uw WTW unit, kijk dan hier op de site voor een overzicht van al onze top WTW filters. Mocht u in de verlegenheid zijn gebracht om een WTW unit aan te schaffen kunt u daar hier meer over vinden.

Voor meer vragen en gratis advies zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op:
Mail: 
info@123ventilatie.nl
En van 08:00-17:00 op:
Tel:   +
 31(0)347-326763

Gratis advies van een ervaren vakspecialist

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 50 MB.
    Geen titel*