9 februari 2022

Alles over het vervangen van uw WTW filters

Als u een WTW (warmteterugwinning) unit heeft, dan bent u hopelijk al bekend met WTW filters en het vervangen hiervan. Mocht dat nog niet het geval zijn, dan komt u hier alles te weten over het vervangen van de WTW filters.

Waarom moet ik mijn WTW filters vervangen?

Naast de installatie en elke paar jaar een onderhoudsbeurt komt er niet veel aan te pas bij een WTW unit. De unit voert zijn functie uit en u geniet elke dag van schonere lucht en bespaart op de energierekening. Toch is er wel iets wat u zelf moet doen als eigenaar of gebruiker van dit ventilatiesysteem, namelijk de WTW filters vervangen. Deze filters zorgen er voor dat de lucht die via de WTW unit binnenkomt wordt gefilterd van stof en vervuilde luchtdeeltjes. Door deze luchtfilters blijft het vuil buiten en komt er alleen maar schone lucht binnen. Na een tijd zitten de WTW filters vol met al het vuil wat ze tegenhouden. Het is dan ook van belang om de filters regelmatig uit te zuigen en eens per jaar of halfjaar te vervangen. Wanneer dit precies nodig is is afhankelijk van het soort filter en de omstandigheden waar de WTW unit is geplaatst. Schone filters zorgen er verder voor dat de WTW unit efficiënter werkt, minder geluid maakt en langer meegaat. Tijdige vervanging is hierom ook ontzettend belangrijk.

Hoe vaak moeten de WTW filters worden vervangen?

Het is verstandig om de eerste 3 maanden na het installeren van een nieuwe WTW unit uw filters te controleren. Ook wanneer u recentelijk bent verhuisd. Wanneer de filters erg donker of zwart zijn moeten ze onmiddellijk vervangen worden. Het verschilt per omgeving en dus ook per woning hoe snel de WTW filters vervuilen. Ons advies is maximaal 6 maanden voordat de filters van uw WTW unit vervangen moeten worden.

Hoe vervang ik mijn WTW filters?

Het vervangen van uw WTW filters is eenvoudigAllereerst is het belangrijk om te weten wat voor type WTW unit u heeft, dit staat namelijk direct in verband met wat voor type filter u nodig heeft. Verschillende merken gebruiken alleen hun eigen merk WTW filter en die filters kunnen ook verschillen onderling. De WTW unit heeft een sticker waar u precies op kunt zien wat voor unit u heeft en op die manier wat voor filters u nodig heeft. Welk type filter u nodig heeft voor uw TWT unit kunt u eenvoudig vinden in onze webshop.

Wat is het verschil tussen de soorten WTW filters?

Er zijn verscheidene type WTW filters. Liggend aan uw WTW unit zijn er één of meerdere van de volgende luchtfilterklassen toepasbaar. Dit zijn de G3, G4, M5, M6 en F7. Het gaat hier vooral om de letter aan het begin, de G (grof), M (medium) en F (fijn) klasse. Het spreekt redelijk voor zich, deze letters duiden aan wat voor type vuil ze tegenhouden.

De G, de meest voorkomende klasse, richt zich vooral op het grove werk. Denk hierbij aan 80-90% van het stof, zand, haren en allerlei andere grote stukken vuil. Wanneer u geen aandoeningen of allergieën heeft die gerelateerd zijn aan uw longen en niet in een stoffig gebied woont, is dit een prima keuze.

De M klasse houdt meer stof tegen en de M6 kan zelfs pollen weerhouden. Als u allergisch bent voor pollen is dit een uitstekende optie die niet al te prijzig is. Dit pollenfilter zorgt voor een nog schonere lucht in uw huis en houdt zelfs microscopische deeltjes tegen.

Als laatst is er de F klasse, de F7 om precies te zijn. Dit is een fijnstoffilter en houdt de kleinste van de kleinste vervuilde deeltjes tegen. Zelfs gas, denk aan uitlaatgassen van voertuigen, en rook zijn niet klein genoeg om door deze filters heen te komen. Alhoewel deze klasse het minst voordelig is, zorgt de F7 wel voor uiterst schone lucht en beschermt uw longen.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van filters voor uw WTW unit, kijk dan hier op de site voor een overzicht van al onze top WTW filters.