16 februari 2024

Mechanische ventilatie vervangen: kosten en advies

Misschien bent u net verhuisd en weet u niet goed hoe oud uw mechanische ventilatie is. Of u heeft gemerkt dat uw MV-unit meer geluid maakt dan normaal. Of misschien twijfelt u wel of uw ventilatie echt kapot is. In dit artikel geven we u graag advies over het vervangen van uw mechanische ventilatie.

Op zoek naar persoonlijk advies? Het team van 123ventilatie staat voor u klaar. Neem contact met ons op via de chat-button rechtsonder of stuur een mail.

 

Wanneer moet ik mijn mechanische ventilatie vervangen?

Er zijn verschillende redenen om uw mechanische ventilatie te vervangen. Een goed ventilatiesysteem gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Door slijtage en andere factoren kan het voordeliger zijn om uw MV te vervangen. Daarnaast kan het vervangen van uw mechanische ventilatie ervoor zorgen dat uw energieverbruik daalt. Ventilatiesystemen van voor het jaar 2000 hebben vaak nog een wisselstroommotor, terwijl nieuwe modellen een gelijkstroommotor hebben. Dit zorgt ervoor dat nieuwe ventilatiesystemen gemiddeld zo’n 40% zuiniger zijn. Die kosten heeft u er binnen 5 jaar al uit!

Redenen om uw mechanische ventilatie te vervangen:

  • De ventilatiebox is ouder dan 15 jaar
  • De ventilatiebox werkt niet meer of nog slechts gedeeltelijk (te merken aan bijvoorbeeld meer vocht in huis)
  • U wilt uw woning energiezuiniger maken
  • De ventilatiebox maakt meer geluid dan normaal

Wat kost het vervangen van mechanische ventilatie?

Wat de kosten zijn van het vernieuwen van uw ventilatiesysteem hangt vooral af van het type ventilatie. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. We vertellen meer over de soorten systemen in het artikel ‘welk ventilatiesysteem heb ik?’

Woonhuisventilator laten vervangen

De woonhuisventilator is het meest gebruikte ventilatiesysteem. De meeste huizen hebben een C-systeem, wat neerkomt op een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer. De lucht wordt door het systeem weggezogen en door de onderdruk die daardoor ontstaat wordt verse lucht via roosters in de ramen naar binnen gezogen. Wanneer u het systeem zelf vervangt kost dit tussen de €180 – €300,-. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen het systeem door onze installateurs te laten installeren, kosten hiervoor bedragen ongeveer €145,-.

Badkamerventilator vernieuwen

In de badkamer ontstaat enorm veel waterdamp en wanneer dit niet weg kan ontstaat condens. Deze condens kan zorgen voor schimmel en een muffe lucht in de badkamer. Een goede badkamerventilator voorkomt dat. De kosten voor de nieuwe badkamerventilator liggen tussen de €60,- en €200,-. Het laten inbouwen van uw badkamerventilatie kost ongeveer €145,-.

Buisventilator laten vervangen

Een buisventilator is krachtiger dan een badkamerventilator en daardoor vooral makkelijk in gebruik in een ruimte waar de afstand naar buiten langer is of waar veel bochten in het ventilatiekanaal nodig zijn. Via 123ventilatie bieden we een buisventilatoren aan, hier kunnen we dan ook geen kostenschatting voor geven.

WTW vervangen

Een warmteterugwinsysteem zorgt niet alleen voor ventilatie, maar verwarmt ook de binnenkomende lucht. Dat zorgt ervoor dat de kosten van uw energie omlaag gaan in de winter. Het vervangen van een WTW unit kost €1.300 – €3.000,- exclusief installatie. Installatie van de WTW unit (zonder reinigen van uw bestaande kanalen) kost €379,-.

Hoe lang duurt het vervangen?

Het vervangen van uw mechanische ventilatie duurt meestal niet zo lang. Houd rekening met ongeveer 1,5 tot 2 uur tijd die onze monteurs nodig hebben om uw nieuwe WTW te installeren. Bent u van plan om deze zelf te installeren? Afhankelijk van uw technische kennis kan het dan iets langer duren.

Waar moet ik rekening mee houden?

Wanneer u een MV-box wilt (laten) vervangen zijn er een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. Een daarvan is het aantal ruimtes dat de unit moet kunnen bedienen. Gemiddeld ziet dat er als volgt uit:

  • 100m3/h > 150m3/h in de keuken (veelal verdeeld over twee afzuigpunten),
  • 50m3/h in de badkamer,
  • 25m3/h in het toilet en
  • 50m3/h voor de wasmachine opstelplaats (cq. 25m3/h voor de berging).
  • Bij de WTW (warmteterugwinning) unit betekent dit dat er evenveel lucht dient te worden toegevoerd als er wordt afgevoerd. (dus 275m3/h afvoeren betekent 275m3/h toevoeren).

*Hierbij is geen rekening gehouden met een oppervlakteberekening.

Aansluitschema’s mechanische ventilatie met Perilex stekker

Om het visueel voor u te maken hebben wij een aantal aansluitschema’s toegevoegd. Hieronder ziet u hoe het aansluiten van de Perilex stekker van verschillende mechanische ventilatiesystemen in het werk gaat. Wij tonen u de aansluitschema’s van DucoItho Daalderop en Orcon.

Welk materiaal heb ik nodig?

Om uw nieuwe mechanische ventilatie zelf aan te sluiten heeft u verschillende materialen nodig. Wanneer u ervoor kiest om uw nieuwe unit te laten installeren door onze monteurs hoeft u deze materialen niet apart aan te schaffen. Materialen die nodig zijn voor het juist installeren van uw MV bestaan onder andere uit slangen, isolatiemateriaal en bevestigingsmateriaal.

Slangen en slangklemmen

De mechanische ventilatiesystemen van nu zijn een stuk stiller dan die van vroeger. Toch kunnen ze wel wat geluid maken wanneer ze niet goed geïnstalleerd zijn. Om het systeem goed te installeren kunt u gebruik maken van geluidsdempend materiaal, geïsoleerde ventilatieslangen en daar heeft u natuurlijk ook bevestigingsmateriaal bij nodig.

Geluidsdempend materiaal

De WTW unit mag dan wel heel stil zijn, wanneer deze verkeerd op de muur wordt gemonteerd kan de unit alsnog geluid maken. Geluidsdempend materiaal kan ervoor zorgen dat u (of uw buren) hier minder last van heeft.

Geïsoleerde ventilatieslang (Sonodec)

Om de lucht aan en af te voeren heeft u ventilatieslangen nodig. Sonodec geïsoleerde ventilatieslangen zijn hier perfect voor. Deze slangen zijn geïsoleerd wat condensatie in de slangen voorkomt.

Bevestigingsmateriaal

Als laatste heeft u bevestigingsmateriaal nodig om het ventilatiesysteem op te hangen. Voor het bevestigen van de WTW unit en MV zit er vaak al materiaal bij, denk aan schroeven, parkers en slagpluggen. Hiernaast kunt u voor de WTW ook speciaal rails kopen waar de unit aan kan hangen. Als de muur het gewicht niet aan kan of als er geen ruimte is kunt u de WTW op een montagestoel plaatsen.
Ook zijn er bevestigingsmaterialen voor de aansluitingen nodig. Zo zijn er montagebeugels en slangklemmen voor de desbetreffende buizen en slangen.

Condensafvoerset

Naast het bevestigingsmateriaal heeft u ook een condensafvoerset nodig. Dit zorgt voor de afvoer van het vocht uit uw huis. De condensafvoerset bestaat uit een slang, verloopstukken en PVC buis.