16 februari 2024

Mechanische ventilatiebox: de verschillen

Mechanische ventilatie, een woonhuisventilator of een woonhuisbox. Dit zijn alle drie benamingen voor hetzelfde. Namelijk een centraal ventilatiesysteem met afzuigkanalen op verschillende plekken in huis. De ventilatiebox is vaak op de zolder van de woning geïnstalleerd. Van daaruit lopen de afzuigkanalen (meestal vier of zes) naar verschillende ruimtes in het huis. En een extra kanaal leidt naar buiten, om de lucht af te voeren.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen mechanische ventilatieboxen. Hierdoor is het verstandig om goed onderzoek te doen voor u er een aanschaft. En daar helpen wij u graag een handje mee!

In dit artikel leggen wij u daarom meer uit over de verschillen tussen MV-systemen. Bekijk ook ons aanbod in de webshop.

 

Verschillende specificaties mechanische ventilatie

Bij het kiezen van de beste mechanische ventilatie dient u rekening te houden met een aantal specificaties. Bijvoorbeeld de stroomaansluiting, het aantal afzuigkanalen, draadloze bediening van de mechanische ventilatie, vochtsensor, timer, het bereik en de kracht van de ventilatiebox.

Wilt u een stille mechanische ventilatie? Dan zit u met de moderne techniek sowieso al goed. Tegenwoordig zijn alle MV-boxen namelijk zo stil als mogelijk. De vergelijking die vaak wordt gebruikt is het geluidsniveau van fluisteren op 5 meter afstand. Om te zien wat u zelf kunt doen om het geluid te verminderen leest u ons artikel “Hoe kan ik het geluid van mijn ventilatiesysteem verminderen?”.

Stroomaansluiting MV

Veel mechanische ventilatieboxen hebben een Perilex stekker. Dat wil zeggen dat deze op krachtstroom of wisselstroom werken. In plaats van een normale stekker met twee pinnen hebben deze stekkers vier pinnen. Er gaat hier ook een hoger voltage aan stroom doorheen. Daarvoor moeten vanuit de meterkast aparte draden getrokken worden naar de mechanische ventilatie. U kunt namelijk niet een Perilex stekker aansluiten op een gewoon stopcontact.

Let er bij de aanschaf op of u een MV-box met Perilex of randaarde stekker koopt. En let er dan ook op welke aansluiting u in huis heeft. Wilt u een oude MV-box vervangen? Dan kan het zijn dat er al krachtstroom ligt. Weet u het niet zeker? Dan kunt u altijd een elektricien inschakelen.

Aantal afzuigkanalen MV

Het aantal afzuigkanalen bepaalt in hoeveel ruimtes in huis u kunt ventileren. Veel mechanische ventilatiesystemen hebben vier afzuigkanalen. Het vijfde kanaal dient voor de afvoer van de lucht naar buiten. De nieuwere systemen komen soms met wel zes afzuigkanalen. Bijvoorbeeld de Q-Stream 2.0 van Buva. Daarbij is deze ook nog eens met WiFi te bedienen. Hierover meer onder ‘draadloze bediening’.

Tijdens de aanschaf is het dus van belang dat u let op het aantal afzuigkanalen dat uw huis heeft. Of hoeveel u er extra kunt aanleggen. In een standaard situatie lopen de afzuigkanalen in ieder geval naar de keuken en de badkamer. In welke andere ruimtes deze nog loopt, verschilt per huis.

Draadloze bediening

Het is natuurlijk ideaal wanneer u de mechanische ventilatie op afstand kunt bedienen. Met een afstandsbediening of zelfs met de telefoon. Dan hoeft u dus niet elke keer naar de schakelaar te lopen om een andere stand te selecteren. Daarbij hoeft u dan ook geen extra draden te trekken of gaten te boren, om de bediening bedraad aan te sluiten. Dubbel winst!

Niet elke MV-box is draadloos te bedienen. Denk er goed over na of dit voor u een vereiste is of niet. Let er vervolgens bij de koop goed op of de MV-box bedraad of draadloos bedient kan worden. En natuurlijk wat de afstand is waarop deze afstandsbediening de mechanische ventilatie kan bereiken.

Vochtsensor mechanische ventilatie

Een vochtsensor in de mechanische ventilatie zorgt ervoor dat deze vanzelf aangaat wanneer vocht wordt gedetecteerd. Dus bijvoorbeeld wanneer u onder de douche staat. Ideaal! De sensor neemt de luchtvochtigheid in de ruimte waar. En wanneer deze stijgt, dan gaat de ventilatie aan. Afhankelijk van de fabrikant, kunt u zelf instellen of de ventilatie dan een kwartier of een half uur aangaat. Daarna gaat deze vanzelf weer uit.

Bij sommige ventilatiesystemen zit de vochtsensor standaard geïntegreerd. Bijvoorbeeld bij de Orcon MVS-15. En bij andere systemen is de vochtsensor optioneel. Maar er zijn ook systemen die deze optie helemaal niet toelaten. Let hier dus goed op bij de aanschaf!

Timer

Op veel ventilatiesystemen is een timer te installeren. Hiermee zorgt u ervoor dat de ventilatie automatisch uitgaat na het ingestelde aantal minuten. Vaak is dit na 10, 15 of 30 minuten. Bij een ventilatiesysteem met vochtsensor is dit natuurlijk onmisbaar. Maar ook op ventilatiesystemen zonder zo’n sensor kunt u een timer zetten. Dan hoeft u alleen maar de aan-knop in te drukken en zich geen zorgen te maken dat u vergeet het systeem uit te doen. Wel zo energiezuinig natuurlijk.

Ideaal hiervoor zijn de draadloze zenders van Itho Daalderop. Hierop kunt u verschillende standen kiezen, waaronder het zandlopertje. Hiermee gaat het systeem vanzelf uit na de – tijdens de installatie – ingestelde tijd.

Bereik en kracht

De kracht van mechanische ventilatieboxen verschilt onderling. De ene is meer geschikt voor kleinere ruimten, terwijl een ander juist goed is voor industriële gebruiken. Ook zijn sommige MV-installaties wel of niet uit te breiden. Met meer, of langere buizen bijvoorbeeld. Om het bereik of de kracht van een MV-box te controleren kunt u het best in de brochure kijken. Voor advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze experts.

Ventilatiesystemen met WTW

Een laatste factor die van belang is, is of u gebruik wilt maken van warmteterugwinning (WTW). Een WTW-unit is ook een ventilatiesysteem met meerdere afzuigkanalen die aangesloten zijn in verschillende ruimtes in huis. Daarnaast heeft een WTW-unit ook kanalen voor de luchttoevoer door het huis lopen. Dat betekent dat u niet meer afhankelijk bent van natuurlijke ventilatie, maar schone, gefilterde lucht het huis binnenkrijgt. Een extra uitkomst hierbij is dat deze binnenkomende lucht wordt verwarmd. De warmte uit de lucht die naar buiten gaat, wordt namelijk teruggewonnen. Vooral in de winter scheelt dit enorm aan stookkosten!

Welke mechanische ventilatie past bij mij?

Welke mechanische ventilatie bij u past is dus geheel afhankelijk van uw ruimte en uw wensen. Zoals u hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden. Weet u nog niet of u van al deze mogelijkheden gebruik wilt maken? Dat is geen enkel probleem. Veel ventilatiesystemen zijn namelijk later nog uit te breiden. Het best kiest u dus voor een systeem waarbij u de opties wel kunt toevoegen.

Denk bij de keuze voor mechanische ventilatie goed na over de volgende factoren:

  • Welke stroomaansluiting is er en wilt u dezelfde gebruiken?
  • Hoeveel ruimtes wilt u ventileren?
  • Op welke manier wilt u het systeem bedienen?
    • Draadloos
    • Vochtsensor
    • Timer
  • Wat is het oppervlak dat geventileerd moet worden en is hier een extra sterk ventilatiesysteem voor nodig?
  • Wilt u gebruik maken van warmteterugwinning?

Bekijk ons aanbod en bestel direct uw mechanische ventilatie! Staat uw product er niet tussen of heeft u aanvullend advies nodig? Geen probleem! Neem contact op met het Team van 123Ventilatie.nl. Wij helpen u graag verder.