23 januari 2023

Ventilatieroosters – alles wat je er over wilt weten

Ventilatieroosters en in de gevel ook wel gevelroosters genoemd, geven u in huis de mogelijkheid om frisse lucht in huis te laten stromen. Deze producten zijn er in allerlei soorten en maten en het is moeilijk het juiste product te kiezen, vooral als u geen kennis van de markt hebt.

Wij vertellen hier waar u ventilatieroosters kan plaatsen. Daarnaast gaan we kort in op het belang van goede ventilatieroosters/gevelroosters. Tenslotte gaan we in op welke merken ventilatieroosters aanbieden en wie dit product voor u installeert.

Met onze tips bent u helemaal klaar om een goed ventilatierooster voor verschillende ruimtes te kopen en het milieu in huis danig te verbeteren.

Waarom ventilatieroosters?

Een goede ventilatie is cruciaal voor een gezond leefklimaat. Vooral als het niet mogelijk is eenvoudig een deur of raam open te zetten wilt u toch een toestroom van schone lucht hebben. Slechte lucht leidt tot gezondheidsklachten zoals longproblemen, allergieën, hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral in ruimtes waar veel mensen samenkomen kan veel Co2 en andere schadelijke stoffen in de lucht komen. Denk daarbij aan scholen, bedrijven en evenementenlocaties.

Tip: combineer in uw woning één of meerdere ventilatieroosters met een mechanische ventilatie met co2 sensor om zo voor een optimale schone luchtstroom te zorgen!

Waar kunnen ventilatieroosters geplaatst worden?

De locatie van ventilatierooster is bepaald door waar de luchtafvoerkanalen zijn. Doorgaans plaats de installateur ventilatieroosters in hoeken van woningen en dan net onder het plafond. Zo hoeft u er ook niet de hele dag tegen aan te kijken. Het is cruciaal om daarbij de ventilatieroosters niet dicht bij het plafond of de muren te hangen omdat er dan zwarte plekken ontstaan. Deze zwarte plekken maakt u eenvoudig schoon. Het is verder mogelijk ventilatieroosters in te bouwen, waarbij u ze helemaal niet hoeft te zien. Ook worden deze roosters vaak geplaatst in het dak (dakrooster), gevel, maar ook in binnendeuren bijvoorbeeld.

Wat voor ventilatieroosters zijn er?

Er zijn tal van uitstekende merken op de markt in België en Nederland die ventilatieroosters aanbieden. Het kan zijn dat u goede ervaring hebt met een specifiek merk en daarom daar ook een ventilatierooster voor koopt. Tegenwoordig zijn er ook mooie oplossingen van ventilatieroosters in combinatie met een WTW installatie. De Brink Air 70 is hier een goed voorbeeld van. De Brink Air 70 is een compacte decentrale WTW toestel waarbij geen luchtkanalen nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat deze unit uitermate geschikt is voor op zichzelf staande ruimten. Omdat er geen kanalen aangelegd hoeven te worden is de WTW geschikt voor renovatietoepassingen en bij verbouwingen. Ook in compacte nieuwbouwwoningen komt de Brink Air goed tot zijn recht.

Wie kan een ventilatierooster installeren

Een ventilatierooster kunt u zelf, als u een beetje handig bent, plaatsen. Doe dit aan de hand van de bijgeleverde montage-instructies. Het is ook mogelijk gespecialiseerde deskundigen in te schakelen. Vraag hiervoor online offertes aan. De prijs wordt bepaald door de hoeveelheid ventilatieroosters die nodig zijn. Dat wordt weer bepaald door de grootte van de ruimte.

Het kan in dit geval verstandig zijn de deskundige zelf ook de roosters te laten installeren. Zo weet je dat je een product koopt waar diegene mee kan werken en die past binnen de gewenste ruimte. Het is tenslotte jammer als u een verkeerd product koopt dat onvoldoende ventileert voor uw ruimte.

Heeft u aanvullende vragen? Geen probleem! Het Team van 123Ventilatie.nl staat u graag te woord. Bel 0347-326763, mail naar info@123ventilatie.nl of neem hier contact met ons op.