Welk ventilatiesysteem heb ik?
Wilt u uw ventilatiesysteem in huis reinigen of onderhoud laten uitvoeren? Of juist een nieuw ventilatiesysteem installeren? Dan is stap één het bepalen welk ventilatiesysteem u op dit moment heeft. Dit kan bijvoorbeeld alleen natuurlijke ventilatie of luchttoevoer zijn, maar ook mechanische ventilatie, een warmteterugwinning systeem (WTW-unit), vraaggestuurde ventilatie of een combinatie hiervan. Met een goed ventilatiesysteem in huis, zorgt u voor een gezond binnenklimaat en voldoende schone lucht in huis. En door het systeem goed te onderhouden, voorkomt u verspreiding van bacteriën via de lucht en het ontstaan van schimmelplekken. Lees verder over de verschillende ventilatiesystemen voor in huis, om te ontdekken welk systeem u heeft.
- Mechanische ventilatie
- Vraaggestuurde ventilatie
- Warmteterugwin unit (WTW-unit)
- Natuurlijke luchttoevoer
- Natuurlijke ventilatie
Welk ventilatiesysteem heb ik?
Alle ventilatiesystemen komen met verschillende voordelen, kosten en onderhoud. Hieronder leest u alles over hoe de verschillende ventilatiesystemen te herkennen zijn, hoe zij werken en wat de voordelen zijn.
Mechanische ventilatie in bepaalde ruimten
Mechanische ventilatie zorgt er door middel van een ventilatiekanaal, -ventielen of -buizen voor dat vochtige of vuile lucht uit uw woning weg wordt getrokken. Deze vorm van ventilatie is vaak te bedienen met een afstandsbediening, timer of schakelaar. Mechanische ventilatie in bepaalde ruimten komt vooral voor in de badkamer en via de afzuigkap in de keuken. Doordat het systeem de lucht naar buiten trekt komt er een luchtstroom op gang en wordt de schone lucht aangetrokken. Deze komt naar binnen via ventilatieroosters, open ramen of deuren en kieren in huis, ook wel natuurlijke luchttoevoer genoemd.
Een MV-installatie kan ook centraal worden aangestuurd vanuit een centraal ventilatiesysteem. Vanuit daar zijn dan kanalen getrokken naar bepaalde ruimten in huis en wordt het gehele systeem bestuurd. Heel effectief, maar op vochtige plekken in huis is extra ventilatie aangeraden om schimmels te voorkomen. Dat gaat met zo’n centraal systeem lastiger. Goed gebruik en onderhoud van een MV-systeem is van groot belang. Neemt u voor de installatie of het onderhoud van een MV-box contact op met 123Ventilatie.nl. Onze monteurs staan voor u klaar om de klus vakkundig en met een minimum aan overlast voor u te klaren.
Vraaggestuurde ventilatie
Vraaggestuurde ventilatie zorgt er met behulp van een CO2 meter voor dat u een gezonde lucht in huis heeft. Is het CO2 gehalte in een bepaalde ruimte te hoog, dan wordt er automatisch meer geventileerd in deze ruimte.
Vanuit een centrale plek in het huis worden de CO2 waardes in elke ruimte van uw huis gemonitord. De lucht wordt in elke ruimte apart gemeten, waardoor elke ruimte ook apart meer of minder geventileerd kan worden. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten; in plaats van het hele huis, wordt nu dus gericht geventileerd. Met deze vraaggestuurde ventilatie hoeft u niet zelf het ventilatiesysteem aan te zetten of de ramen te openen. Een goed systeem en goed onderhoud hiervan, zorgen voor een gezond binnenklimaat. Neemt u voor meer informatie gerust contact met ons op!
Warmteterugwin unit (WTW-unit)
Een warmteterugwin unit zorgt voor een volledig mechanische afvoer én toevoer van de lucht in huis. Het grote voordeel van zo’n WTW-box is dat de warmte van de lucht die wordt afgevoerd, wordt teruggewonnen. De frisse lucht die het huis inkomt, wordt hiervan verwarmd. Dit ventilatiesysteem in huis zorgt dus niet alleen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is ook nog eens energie neutraal.
Een WTW-unit bestaat uit twee gescheiden delen. Eén voor de afvoer en één voor de toevoer van de lucht. Doordat deze twee kanalen naast elkaar liggen, kan er makkelijk warmteterugwinning plaatsvinden. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de frisse toevoer van buitenlucht op te warmen. Een WTW-unit zorgt op een energie neutrale manier voor een continue luchtstroom door het huis. Dit scheelt aanzienlijk in de stookkosten. Laat uw warmteterugwinsysteem regelmatig reinigen en vervang deze op tijd. Verouderde systemen verliezen namelijk al snel veel warmte waardoor u weinig stookkosten bespaart. Neem contact met ons op om uw WTW-installatie vakkundig laten plaatsen of reinigen.
Natuurlijke luchttoevoer
Natuurlijke luchttoevoer komt in elk huis voor. Natuurlijke luchttoevoer in huis gebeurt door middel van ramen en deuren die open staan, maar ook door ventilatieroosters boven het raam of zelfs door kieren in de muren, langs de ramen en deuren.
Natuurlijke luchttoevoer vindt plaats wanneer u bijvoorbeeld de voordeur opent, of de ramen even tegen elkaar openzet om het huis door te laten luchten. Het is erg effectief, maar vaak maar van korte duur. Wanneer u de ramen en deuren weer sluit is deze frisse lucht namelijk meestal al binnen een uur verdwenen. Daarbij is het natuurlijk nog maar de vraag hoe schoon de lucht van buiten daadwerkelijk is. Vooral als u langs een drukke weg woont of vlakbij een grote fabriek.
Natuurlijke ventilatie
U heeft alleen natuurlijke ventilatie in huis wanneer er geen enkel mechanisch systeem aan de ventilatie te pas komt. De ventilatie wordt dus alleen op gang gehouden door luchtstromen in huis die ontstaan door ventilatieroosters, kieren, open deuren en ramen.
Natuurlijke ventilatie kan gewenst zijn, maar ook ongewenst. Er wordt een hoop warmte, en daardoor energie, verspild bij deze manier van ventilatie in huis. Brengt u goed in kaart of er niet te veel warmte verloren gaat door slechte isolatie in huis en het ontbreken van een correct ventilatiesysteem. Kies een juist ventilatiesysteem dat zorgt voor een continue luchtstroom en een comfortabel binnenklimaat. Hulp nodig bij de keuze? Neem dan gerust contact met ons op!
In het kort: twee soorten ventilatiesystemen
Simpelweg onderscheiden we dus twee soorten ventilatiesystemen. Bijna elk huis maakt, zowel gemerkt als ongemerkt, gebruik van natuurlijke luchttoevoer of ventilatie. Namelijk wanneer de ramen open staan, de voordeur opengaat of door de kieren langs ramen, deuren en in muren van slecht geïsoleerde huizen. Dit is echter niet de meest energiezuinige manier van ventileren.
Ventilatie door middel van een geïnstalleerd systeem zoals een WTW-unit, mechanische of vraaggestuurde ventilatie zorgt een continu comfortabel binnenklimaat. Daarbij is een WTW-unit het meest energieneutraal in huis. Bij alle ventilatiesystemen is het van belang dat u deze goed laat onderhouden en reinigen. En ook dat u verouderde systemen vervangt.
Wilt u meer informatie of wilt u graag dat er een installateur langskomt om uw ventilatiesysteem te vervangen of onderhouden? Neem dan contact met ons op!