16 februari 2024

Welke ventilatiesysteem past bij mijn situatie?

Welke ventilatiesysteem bij uw situatie past hangt van een aantal factoren af. Wilt u weten welke, dan ben u hier aan het juiste adres. Wij leveren ventilatiesystemen voor elke situatie en begrijpen als geen ander dat de keuze lastig kan zijn. U wilt rekening houden met het energielabel, de kracht en het geluid dat de ventilatie maakt. Daarnaast spelen ook factoren als aansluiting van de ventilatie, type stekkers en uitbreidingsmogelijkheden een rol.

Wist u dat wanneer het gaat over een ventilatiesysteem in huis, er meestal een woonhuisventilator (of woonhuisbox) wordt bedoeld? Andere ventilatiesystemen zijn een badkamerventilator, buisventilator of een inschuif-buisventilator. En er zijn natuurlijk verschillende merken die allen energiezuinige en kostenbesparende ventilatiesystemen produceren zoals Buva, Duco, Itho Daalderop, Orcon en Zehnder Stork.

Voor een vocht- en schimmelvrij binnenklimaat en een goede ventilatie in huis, is het van belang dat u het juiste systeem kiest. Wij zetten de belangrijksten voor u op een rij. Inclusief de voor- en nadelen van het ventilatiesysteem, hoe de installatie van het ventilatiesysteem te regelen en het ventilatie onderhoud.

Bekijk ook ons aanbod ventilatie op de webshop. Hulp nodig bij uw keuze? Neem dan contact op met het Team van 123Ventilatie.nl. U vindt het telefoonnummer onderaan deze pagina.

 

Welke ventilatiesystemen zijn er

Elke woning en zelfs bepaalde ruimtes in een woning, hebben een aparte ventilatie nodig. De badkamer heeft bijvoorbeeld een aparte ventilatie nodig. En in de slaapkamer hoeft u niet zo vaak te ventileren als in de keuken. Een groot huishouden met vier kinderen en twee honden heeft meer ventilatie in huis nodig dan huishouden van twee mensen. Welke ventilatie voor u geschikt is, hangt af van uw situatie en eisen. Een ding is zeker: voor alle situaties is er een geschikt ventilatiesysteem.

Onderstaand vindt u de informatie over de vier meest voorkomende vormen van ventilatie. Wilt u meer informatie over de prijzen van de systemen? Klik dan in het menu van de website op het specifieke systeem dat u zoekt. U vindt daar ook de specificaties en installatiehandleidingen van de merken en modellen.

Woonhuisventilatoren

Het meest voorkomende ventilatiesysteem is de woonhuisventilator ofwel woonhuisbox. Dit is een centraal systeem, waarbij de box meestal op de zolder van het huis is geplaatst. Van hieruit gaan er buizen door het hele huis, die de lucht in bepaalde ruimtes afzuigen. Deze lucht wordt vervolgens via de zolder de buitenlucht in gestuurd. Dit wordt ook wel mechanische ventilatie genoemd.

Woonhuisventilatoren staan normaal gesproken altijd aan op de laagste stand. Op die manier is er altijd luchtstroom in uw huis. Afhankelijk van het systeem dat u koopt, kunt u de bediening uitbreiden. Met bijvoorbeeld een afstandsbediening voor mechanische ventilatie, een timer of een drie standen schakelaar.

Woonhuisventilatoren komen meestal uit in de keuken, badkamer en toilet. U krijgt dan zo’n (vaak ronde) dop in het plafond waar de lucht doorheen wordt gezogen. Dit is het afvoerventiel. U kunt één mechanische ventilatie aanleggen op maximaal vier verschillende ruimtes. Houd dus altijd rekening met het maximaal aantal buizen dat een box aankan, met het geluid dat het systeem maakt (vooral als u een afvoer in de slaapkamer wilt plaatsen) en het energieverbruik.

Mechanische ventilatie, of woonhuisventilatoren, zijn na installatie nog aan te passen. U kunt nog buizen afkoppelen of juist aansluiten indien gewenst. Let dan wel altijd op de plaatsing van de buizen in huis.

Voordelen mechanische ventilatie:

  • Energiezuinig
  • Eenvoudige installatie
  • Constante luchtstroom
  • Geluidsarme ventilatie
  • Uit te breiden met meerdere buizen, draadloze bediening, timer en drie standen schakelaar

Nadelen mechanische ventilatie:

  • Lange buizen die door het hele huis lopen
  • Ruimtes niet afzonderlijk van elkaar te bedienen

Badkamerventilatoren

Een badkamerventilator is geschikt voor zowel de badkamer als het toilet. Het is een makkelijk te installeren ventilatiesysteem die ervoor zorgt dat vieze luchtjes en vocht automatisch naar buiten worden afgevoerd. U bent misschien wel bekend met het enorme gebrom van oudere ventilatoren op het toilet of in de badkamer. De nieuwste modellen zijn de stilste op de markt. Vooral de BTV-SSST van Itho Daalderop.

Badkamer en toiletventilatoren (BTV) gaan aan en uit met een schakelaar, timer of sensor. De BTV-Performa van Itho Daalderop is bijvoorbeeld leverbaar met een timer én een vochtsensor. Maar er zijn ook systemen die alleen met een bedrade schakelaar aan en uit gaan. Ook kunt u kiezen voor een model dat 24 uur lang, energie- en geluidsarm op de laagste stand ventileert.

Voor de installatie van een BTV dient u er rekening mee te houden dat de weg naar buiten zo kort mogelijk moet zijn. De ventilatoren kunnen niet veel weerstand aan. Bochten, kleppen en lange buizen vanaf de ruimte naar buiten raden wij af. Het systeem is, mits goed geïnstalleerd, ontzettend effectief! Schimmels, vieze luchtjes en vocht krijgen zo geen kans.

Voordelen BTV:

  • Energiezuinig
  • Eenvoudige installatie
  • Designmodellen
  • Apart te bedienen

Nadelen BTV:

  • Geluid van de motor zal nooit helemaal geruisloos zijn
  • Kunnen weinig weerstand aan

Buisventilatoren

Een buisventilator is een krachtige ventilator die wordt geplaatst tussen twee buizen. Deze wordt vaak gebruikt wanneer een badkamerventilator niet sterk genoeg is. Want deze kan een stuk meer weerstand aan. Als de weg naar buiten lang is, of er veel bochten in de ventilatiebuizen zijn, dan is deze ventilator dus meer geschikt dan alleen een BTV. Welke ventilatie geschikt is voor u is dus ook afhankelijk van de lengte van de afvoerbuizen.

Installeert u een buisventilator, dan bevindt deze zich niet in de ruimte zelf. U installeert hem namelijk tussen twee pijpen in. Hierdoor bevindt ook het geluid van de ventilatie zich niet in de ruimte, in tegenstelling tot bij een BTV. De ventilator komt goed van pas in kleine ruimtes, maar ook in grote badkamers of hallen.

Een variant hierop is de inschuif-buisventilator. Een normale buisventilator wordt als extra stuk tussen twee buizen geplaatst. De inschuif-buisventilator wordt, zoals de naam al verklapt, in de buizen geschoven. Dit is vooral handig wanneer u geen ruimte meer heeft om een extra stuk te plaatsen. Zowel de buis- als de inschuif-buisventilator kan aan of uit worden gezet met een schakelaar. En kan dus grote stukken met veel luchtweerstand overbruggen.

Voordelen (inschuif-)buisventilator:

  • Krachtig waardoor geschikt voor grote ruimtes
  • Apart te bedienen met schakelaar
  • Energiezuinig
  • Geluid van de ventilator hoort u niet in de ruimte die wordt geventileerd
  • Inschuif-buisventilator: kan makkelijk in bestaande buizen worden geplaatst

Nadelen (inschuif-)buisventilator:

  • Beperkte functies ten opzichte van een badkamerventilator
  • Buisventilator: inbouwen neemt meer ruimte in beslag

Welke ventilatie past bij mijn situatie

We hebben u nu verschillende vormen van mechanische ventilatie beschreven en de voor-en nadelen. Nu is het tijd om voor u de vraag te beantwoorden welke ventilatie bij uw situatie past. Deze beslissing kan u zelf maken, wanneer u de volgende vragen beantwoord:

  • Wilt u de ventilatie in verschillende ruimtes onafhankelijk bedienen?
  • Vind u een mooi design van de ventilatie belangrijk?
  • Wilt u de ventilatie op verschillende standen kunnen zetten?
  • Wilt u gebruik maken van een timer, sensor en/of afstandsbediening voor de ventilatie?
  • Ondanks dat de ventilatie tegenwoordig enorm stil is: denk aan het geluid dat altijd zacht hoorbaar blijft.
  • Houd rekening met mogelijke uitbreiding van het systeem, indien dat in de toekomst nodig kan zijn.

Een ander belangrijk punt is natuurlijk de prijs van de ventilatie. Goede ventilatie hoeft tegenwoordig helemaal niet meer zo duur te zijn. Maar het is wel belangrijk dat u niet te zuinig doet. Goedkope systemen kunnen namelijk sneller kapotgaan, waardoor u alsnog veel geld kwijt bent aan het vervangen en repareren. Ook hebben goedkopere systemen minder uitbreidingsmogelijkheden en accessoires, zoals een vochtsensor, timer of afstandsbediening. Over het algemeen zijn complete mechanische systemen natuurlijk duurder dan alleen een BTV. Maar daarmee ventileert u dan ook in één keer het hele huis.

Bij 123Ventilatie.nl bieden wij alle soorten ventilatiesystemen aan van de top merken Duco, Orcon, Itho Daalderop en Zehnder Stork.

Wilt u meer informatie over ons aanbod of een advies op maat? Neem dan contact op met het Team van 123Ventilatie.nl! Wij helpen u graag en vrijblijvend verder. Bel 0347-326763 of mail naar info@123ventilatie.nl.