16 februari 2024

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Het juiste ventilatiesysteem voorkomt vochtproblemen en schimmels in huis. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor energiebesparing. Weten welk ventilatiesysteem bij jouw woning past? Wij zetten ze voor je op een rij.


Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie wordt zowel de aan- als afvoer van lucht op natuurlijke wijze geregeld, dat wil zeggen zonder mechanische inregeling.  Bijna 7 van de 10 huizen heeft alleen natuurlijke ventilatie in huis. Dit zijn met name oudere huizen gebouwd voor 1975.

De aanvoer van lucht bij natuurlijke ventilatie gaat over het algemeen via roosters in de kozijnen of gevels van de woon- en slaapkamers. De afvoer van lucht gebeurt bij natuurlijke ventilatie met een afvoerkanaal vanuit de keuken en de badkamer, door het dak of de gevel naar buiten. De lucht uit deze vochtige ruimtes verdwijnt door natuurlijke trek.

Het is essentieel dat de ventilatieroosters altijd openstaan. Controleer regelmatig of de roosters nog goed werken en maak ze regelmatig (minimaal 2x per jaar) schoon. Oude ventilatieroosters kunnen vervangen worden door speciaal ontworpen roosters die minder wind, tocht en geluid afgeven. Woon jij in een ouder huis en ontbreken de ventilatieroosters? Zorg dan dat je ventileert door middel van (klep)raampjes.


Mechanische ventilatie


Er zijn twee soorten ventilatie: systeem C en systeem D

Er zijn twee soorten ventilatie: systeem C en systeem D.  Systeem C wordt ook wel mechanische ventilatie genoemd en systeem D balansventilatie.


Systeem C – Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie wordt op gecontroleerde wijze, gebruikte binnenlucht afgevoerd. De luchtaanvoer verloopt, via ventilatieroosters in deuren, ramen of schuifpuien. De ventilator zuigt via ventilatiekanalen en roosters lucht uit de keuken, badkamers en het toilet. Woonhuisventilatoren zijn door de bewoner met een driestandenschakelaar te bedienen.

Op deze wijze heeft de bewoner invloed op het meer of minder ventileren in de woning. Met de toevoeging van vraaggestuurde ventilatie wordt op het gebied van comfort een hoog niveau bereikt.

Zo ontstaat er een optimale luchtcirculatie van gezonde lucht in de gehele woning.


Voordelen van systeem C zijn:

  • Er kan ieder moment worden ingegrepen door middel van een standenschakelaar.
  • Vraaggestuurd door middel van sensoren.
  • Neemt weinig plaats in. Ideaal voor nieuwbouw en renovatie.
  • Beperkt onderhoud.
  • Neemt weinig plaats in.
  • Ideaal voor nieuwbouw en renovatie.
  • Beperkt onderhoud.

Systeem D – Balansventilatie

De aanvoer en afvoer van lucht is bij balansventilatie volledig mechanisch, hierbij wordt evenveel verse lucht toegevoerd als gebruikte lucht afgevoerd. Voor balansventilatie is een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren nodig wanneer dit centraal geregeld is, bijvoorbeeld bij jou op zolder. Verse lucht wordt toegevoerd in woon- en slaapkamers en gebruikte lucht wordt afgezogen uit keuken, badkamer en toilet. Doordat de luchtstromen mechanisch worden geregeld wordt een continue luchtverversing gegarandeerd.

Bij een decentrale toepassing wordt de ventilatie-unit geplaatst aan de gevel in jouw woon- en/of slaapkamer voor rechtstreekse toevoer en afvoer van lucht. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt bij de meeste balansventilatiesystemen gebruikt om de aangetrokken koude buitenlucht op te warmen (door middel van de zogenaamde warmtewisselaar in het systeem). Het ventilatiesysteem verwarmt de aangetrokken buitenlucht en brengt dus lucht op temperatuur in de woonvertrekken. Zodoende wordt bespaard op stookkosten.

In meer luchtdichtere woningen is goede ventilatie van wezenlijk belang. Een goede luchtkwaliteit levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde en prettige leefomgeving voor de bewoners. De toevoeging van warmteterugwinning maakt het bovendien erg energiezuinig.


Voordelen van systeem D zijn:

  • Continue aanvoer van verse lucht.
  • Continue afvoer van vervuilde lucht.
  • Warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen op de aanvoerlucht.
  • Warmte uit de afvoerlucht wordt in de tegenstroomwisselaar overgedragen aan de verse buitenlucht, waardoor 95% van de warmte wordt behouden.
  • De warmterecuperatie voorkomt warmteverliezen en garandeert en lage energiefactuur.

 

Meer ventilatie advies

 

Welke ventilator past bij mijn situatie?
Welke ventilatiesysteem heb ik!?
Huis vol schadelijke schimmels!? Schimmel in huis bestrijden!
Hoe reinigt 123Ventilatie.nl mijn ventilatie-systeem?