16 februari 2024

Zelf uw woonhuisventilator aansluiten? 10 tips

Een woonhuisventilator aansluiten kunt u zelf doen of laten doen. Een woonhuisventilator wordt ook wel een woonhuisbox of mechanische ventilatie genoemd. Voor de zelfinstallatie van een mechanische ventilatie heeft u wel wat technische kennis nodig. U heeft bijvoorbeeld te maken met het aansluiten van een randaarde of Perilex stekker. Na het aansluiten van het geheel, laat u de installatie controleren door een daarvoor bevoegde installateur. Deze controleert of u de installatie correct heeft uitgevoerd en alles werkt. Zo heeft u recht op garantie na de zelfinstallatie. En een hoop geld bespaard.

Let op, want deze klus is niet voor iedereen weggelegd. Bij de installatie van een woonhuisventilator komen een hoop dingen kijken. Wij geven u 10 tips waar u rekening mee moet houden bij het aansluiten van het product.

 

Diameter van de buis

Wilt u na het vervangen zelf uw woonhuisventilator aansluiten, dan dient u rekening te houden met de diameter van de buis. Het is namelijk zonde als u een woonhuisventilator aanschaft die niet op de bestaande ventilatiebuizen in het gebouw past. Een veel gebruikte maat van de aansluitingen op de woonhuisventilator is 124mm. Ventilatiebuizen zijn er in veel maten, vaak van 80mm tot 250mm. Bij een aansluiting van 124mm gebruikt u buizen van 125mm.

Luchtdichte aansluitingen

Bij een aansluiting die niet luchtdicht is gaat er lucht en energie verloren. Om de aansluitingen van de buizen, verloopstukken en bochten luchtdicht te maken kunt u een aantal dingen doen. U kunt bijvoorbeeld pvc-tape over de aansluiting plakken waardoor deze luchtdicht wordt. Of een speciale buis gebruiken met een stuk rubber, voor de luchtdichtheid. Zoals deze bocht voor de spiralobuis.

Luchtdichtheid

Een ander belangrijke factor voor de luchtdichtheid bevindt zich bij de woonhuisventilator zelf. De unit heeft normaal gesproken 4 aansluitingen om de lucht af te zuigen. Maar niet iedereen gebruikt alle 4 deze aansluitingen. Sluit de niet gebruikte aansluitingen goed af met een speciaal daarvoor bestemde dop. Dan gaat er geen afzuigcapaciteit verloren.

Dakdoorvoer

Een vijfde aansluiting die u op de woonhuisventilator vindt, is die om lucht af te voeren. Dit is de dakdoorvoer. Dit kanaal is geschikt en aangelegd voor afvoer en komt uit in de buitenlucht. Vaak door het dak van het gebouw. Aan het uiteinde van dit kanaal kunt u een dakventilator plaatsen. Deze sluit u aan op het collectieve kanaal (de woonhuisventilator) en zorgt ervoor dat de ventilatielucht naar buiten wordt gevoerd.

Afvoerventiel

Afvoerventielen, of afzuigventielen, dient u aan te brengen op de openingen van de ventilatiekanalen op de te ventileren ruimtes. Deze zijn altijd op het plafond geplaatst. Elk van de 4 afzuigaansluitingen op de unit heeft dus ventilatiebuizen lopen naar de ruimtes waarin geventileerd wordt. Deze buizen eindigen allen met een afvoerventiel. Die zorgt ervoor dat de lucht wordt afgezogen. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waardoor u de ventilatieventielen netjes in uw interieur kunt wegwerken.

Aantal bochten

Een woonhuisventilator aansluiten inclusief alle buizen kan nogal een puzzelwerk zijn. Bochten bieden hierbij een grote uitkomst. Let er wel op dat bochten zorgen voor een grotere luchtweerstand. Daardoor neemt de kracht van de ventilatie-unit af. Een paar bochten plaatsen kan natuurlijk geen kwaad. Het zou anders ook niet mogelijk zijn om uw woning goed te ventileren. Maar let op dat het geen doolhof wordt. Kies altijd de snelste en kortste weg om de lucht af te zuigen en weg te voeren.

Oneffenheden

Ook oneffenheden in het ventilatiesysteem zorgen voor meer weerstand. Een flexibele buis heeft bijvoorbeeld meer oneffenheden dan een gladde buis. Daardoor is het aangeraden zo veel mogelijk gebruik te maken van gladde, vaste buizen. Deze maken minder geluid én zorgen voor een hoger rendement.

Verbinding voor hulpstuk

De ronde ventilatiebuizen legt u door het hele huis met behulp van meerdere stukken. Deze verbindt u allemaal onderling aan elkaar om één geheel te vormen. Het verbindingsstuk voor hulpstukken van de spiralobuizen aan elkaar te bevestigen is hierbij onmisbaar. Het kwalitatief hoge product zorgt voor een naadloze aansluiting tussen de buis en het koppelstuk.

Ophangbeugels

Doordat er een motortje in de woonhuisventilator zit en er lucht doorheen stroomt, trilt deze lichtelijk. En deze trillingen maken geluid. Dit kunt u beperken tot een minimum door deze correct op te hangen. Gebruik hiervoor ophangbeugels met rubberen inlage. En bevestig de unit op een stevige muur. U kunt eventueel ook nog de trilling beperken door een rubberen mat aan de achterkant van deze muur te plaatsen.

Geluidsdemper

Om het geluid van het gehele ventilatiesysteem te dempen maakt u gebruik van geluidsdempers. U kunt geluiddempende buizen kopen. Zoals de flexibele, geïsoleerde stangen uit onze webshop. Voor het dempen van het geluid gebruikt u het best akoestisch of thermisch geïsoleerde stangen.

Woonhuisventilator aansluiten en onderhouden

Wilt u zelf een woonhuisventilator aansluiten, dan kan dat dus. Houdt u daarvoor goed rekening met alle bovenstaande tips. En bekijk goed of u een randaarde of Perilex aansluiting heeft. Wanneer u de unit heeft aangesloten kunt u deze laten controleren door een bevoegd installateur. Daarna is het van belang om regelmatig uw mechanische ventilatie te reinigen en controleren. Controleer dat alle ventilatiekanalen nog vrij zijn en maak regelmatig de afvoerventielen schoon. Controleer ook dat de dakdoorvoer nog vrij is.

Om de ventielen te reinigen kunt u deze afnemen met een vochtige doek. Zit er echter een hoop vuiligheid in de ventielen, dan koppelt u de ventielklep los. Daarna maakt u het geheel goed schoon met een vochtige doek en eventueel zacht schoonmaakmiddel.

Het reinigen van de ventilatiekanalen laat u het best uitvoeren door een monteur. Evenals periodiek onderhoud aan uw mechanische ventilatie. Hiervoor bieden wij 123Ventilatie.nl onderhoudsabonnementen aan. Ontzettend handig, want zo bent u ervan verzekerd dat het reinigen op tijd gebeurt en hoeft u zelf niet aan de slag!

Heeft u nog vragen of wilt u professioneel advies bij het plaatsen van de woonhuisventilator? Neem dan vrijblijvend contact op met het Team van 123Ventilatie.nl! Bel 0347-326763.