Wat is WTW-ventilatie?
WTW-ventilatie is een energie neutrale, moderne en geluidsarme manier van ventilatie. Helemaal van nu. Want niet alleen ventilatie van ruimten is steeds meer in opspraak, maar ook het milieu en daarbij energieverbruik. Daarbij komt dat de technologie zich steeds verder ontwikkelt, waardoor de WTW-unit van tegenwoordig weinig geluid maakt en toch veel kracht heeft.
Met WTW-ventilatie zorgt u voor een mechanische toevoer en afvoer van de lucht in uw huis. Daarbij komt dat door middel van warmteterugwinning de binnenkomende lucht wordt verwarmd. Waardoor u dus continu een aangenaam binnenklimaat houdt. Wanneer u het ventilatiesysteem goed onderhoudt, heeft u altijd gezonde en frisse lucht binnen. En in de winter, ook nog eens verwarmde lucht! Daarnaast voorkomt u zo dus ook vocht- en schimmelplekken in huis.
Vraagt u zich af hoe dat precies zit, zo’n energie neutrale ventilatie? Die ook nog eens weinig geluid maakt? Dan bent u hier aan het juiste adres. Bij 123Ventilatie.nl hebben wij een ruim aanbod aan WTW-systemen en experts in huis. En wij delen graag onze kennis met u.
Hoe werkt WTW-ventilatie
WTW-ventilatie maakt gebruik van twee luchtstromen: toevoer én afvoer van de lucht. Hiervoor gebruikt het systeem gescheiden kanalen en buizen, die op verschillende plekken in het huis uitkomen.
De buizen van de afvoer van lucht bevinden zich vaak in vochtige ruimtes in huis. Zoals het toilet, de badkamer en de keuken. Maar ook in andere ruimtes kunt u een buis voor de afvoer van lucht laten uitkomen. De afvoerbuizen zijn allemaal aangesloten op de WTW-unit. In deze unit komt de lucht langs een warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat de warmte uit de lucht in huis wordt teruggewonnen.
De buizen van de toevoer van lucht kunnen zich ook overal in huis bevinden. Bijvoorbeeld in de woon- of slaapkamer. Of ook in de badkamer of keuken. De koude lucht die van buiten naar binnen wordt gevoerd gaat eerst langs de warmtewisselaar. U raadt het al, deze lucht wordt hier opgewarmd. Zo wordt er frisse lucht op een aangename temperatuur uw huis in geblazen en gaat er dus geen warmte verloren.
Doordat de warmte wordt teruggewonnen is WTW-ventilatie energieneutraal. Het huis wordt opgewarmd door warmte die uit lucht die naar buiten wordt geblazen wordt gehaald. Er komt dus geen verwarming aan te pas. Alleen de warmtewisselaar in de WTW-unit. De twee luchtstromen zijn van elkaar gescheiden, waardoor u met warmteterugwinsysteem kunt genieten van een optimaal binnenklimaat. En in de zomer? Dan zet u de warmtewisselaar uit, waardoor het ventilatiesysteem gewoon blijft werken maar de binnenkomende lucht niet wordt opgewarmd. Ideaal dus!
Waarom warmteterugwinning
De voordelen van WTW-ventilatie zijn dus duidelijk aanwezig. Een WTW-box is energieneutraal, maakt niet veel geluid, zorgt voor een frisse binnenlucht en een aangenaam klimaat in huis.
Lagere stookkosten met WTW-ventilatie
Het gebruik van zo’n ventilatiesysteem scheelt dus in de winter aanzienlijk in de stookkosten. Dat heeft twee redenen. Ten eerste scheelt het aan stookkosten omdat de binnenkomende lucht verwarmd wordt. Als u normaal gesproken in de winter de ramen even tegen elkaar openzet om het huis te luchten, is het binnen een mum van tijd ijskoud in huis. Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning hoeft dit niet meer. Deze loodst warme, frisse lucht uw huis in. Daarom hoeft de verwarming dus niet op de hoogste stand te draaien. Daarbij scheelt het in stookkosten omdat droge lucht eerder verwarmt dan vochtige lucht. Een huis vol schone lucht warmt dus eerder op dan een huis vol vochtige lucht. Dus dat is nog een reden om de verwarming lager te zetten.
Schone lucht in huis door WTW-filters
Daarnaast is het gebruik van een WTW-unit goed voor de gezondheid. Bij natuurlijke ventilatie (dus het openzetten van ramen of deuren) komen er ook allerlei stoffen het huis binnen. Bacteriën, fijnstof en zelfs pollen waar vooral mensen met hooikoorts veel last van hebben. Bij een warmteterugwinsysteem komt de frisse lucht binnen door een filter. Dit filter zorgt ervoor dat deze stoffen uit de lucht worden gehaald. De lucht die uw huis binnenkomt is dus heel schoon! Let wel op dat u de filters daarvoor regelmatig vervangt. Met regelmatig bedoelen wij 1 – 2 keer per jaar.
Stille ventilatie
Bij zo’n WTW-unit met luchtkanalen en warmtewisselaar denkt u misschien aan een brommend ventilatiesysteem. Maar dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. Gerenommeerde fabrikanten van ventilatoren als Itho Daalderop, Orcon, Brink en Zehnder Stork bieden zeer stille WTW-units aan. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om een nagenoeg geruisloze ventilatie te krijgen? Lees dan ons artikel “Hoe kan ik het geluid van mijn ventilatiesysteem verminderen?”
Voordelen warmteterugwinning op een rij:
- Besparen op de stookkosten: koude lucht van buiten wordt automatisch opgewarmd door het ventilatiesysteem
- Goed voor de gezondheid en voor mensen met allergieën: lucht van buiten wordt gefilterd en is daarom erg schoon
- Gezond binnenklimaat: continue mechanische voorziening van luchtstroom in huis waardoor vocht en vuile lucht naar buiten wordt verplaatst, en schone lucht naar binnen.
Assortiment WTW-units
Bij 123Ventilatie.nl bieden wij u een ruim assortiment van hoog kwalitatieve WTW-units van de fabrikanten Itho Daalderop, Brink, Orcon en Zehnder Stork. De specificaties van alle producten en bijbehorende accessoires vindt u op onze website. Wij lichten er een aantal uit.
Itho Daalderop WTW-ventilatie
Wij bieden verschillende modellen WTW-units van Itho Daalderop. Alle units voor WTW-ventilatie van Itho Daalderop zijn eenvoudig uit te breiden met meerdere sensoren en een draadloze afstandsbediening.
De HRU ECO 300 heeft meer kracht dan zijn voorganger, namelijk een capaciteit van 300 m3/h bij 100 Pa. Daarnaast behaalt deze een rendement van 97%. Ook is de HRU ECO 300 verkrijgbaar als duo zone WTW-unit. Hiermee kunt u 2 zones in uw huis afzonderlijk van elkaar besturen.
De HRU ECO 350 heeft een nog grotere capaciteit, namelijk van 350 m3/h bij 100 Pa en wordt standaard geleverd met een ingebouwde bypass- en vorstklep. Het rendement van dit model is 94%.
De HRU 400 heeft dezelfde capaciteit als de HRU ECO 350, namelijk 350 m3/h bij 100 Pa. Met een rendement van zelfs 95,5% is dit een zeer energiezuinig model.
Brink WTW-ventilatie
De WTW-units van Brink zijn ook allemaal energiezuinig en ontzettend stil. Van brink bieden wij twee verschillende lijnen aan. Binnen deze twee lijnen kunt u nog verschillende modellen kiezen. Afhankelijk van de capaciteit die u wenst.
De Brink Renovent Excellent komt met een ventilatiecapaciteit van 180, 300, 400 of 450 m3/h. De Plus-uitvoering van deze toestellen biedt u de mogelijkheid om een CO2-sensor en een na-verwarmer aan te sluiten. Het product heeft een rendement tot 95%.
De Brink Renovent Sky is beschikbaar met ventilatiecapaciteit van 150 of 300 m3/h. Ook hiervan is de Plus-uitvoering leverbaar waarop CO2-sensoren en na-verwarming is aan te sluiten. Het rendement van de Brink Renovent Sky is tot 95%.
De Brink Flair is verkrijgbaar met een capaciteit van 300 m3/h of 400 m3/h. Met een rendement van zelfs 99% is deze WTW met recht energiezuinig te noemen.
Orcon WTW-ventilatie
Van de Orcon WTW-units bieden wij ook verschillende lijnen en modellen aan. En natuurlijk bijbehorende filters en accessoires. De verschillende, hoogkwalitatieve lijnen die we bij 123Ventilatie hebben zijn de Heatline! En BR Compact.
De Healthline! HRC EcoMax heeft een capaciteit van 300 m3/h of 400 m3/h bij 200Pa. Daarnaast heeft hij een ontzettend hoog rendement. Het thermisch rendement is volgens de folder 99,3% bij 300m3/h en 99,7% bij 400m3/h.
De HRC-225 heeft een capaciteit van Capaciteit: 225 m3/h 100 Pa en een rendement van Rendement 87,9%. Waarmee deze unit het laagste rendement heeft van onze lijst. Wel kunt u er een ruimtesensor en een draadloze afstandbediening op aansluiten. Dat kan overigens ook bij de Heatline! HRC Eco Max.
Zehnder Stork WTW-ventilatie
De WTW-units van Zehnder Stork zijn ook allemaal energiezuinig, ontzettend stil en krachtig. Ook hiervan bieden wij verschillende accessoires voor warmteterugwinsystemen aan zoals bedieningspanelen, timers en filters. Alle ventilatie-units van Zehnder worden standaard geleverd met zomer bypass. Dit betekent dat u in de zomer het huis met nachtlucht kunt ventileren.
De Zehnder WHR unit leveren wij in verschillende modellen. Met een capaciteit van 180 m3/h – 200 Pa voor de minder grote oppervlakken tot 450 m3/h – 200 Pa voor de grotere. Het thermisch rendement van de units loopt op tot 95%.
De Zehnder ComfoAir E heeft een capaciteit tussen de 300 en 600 m3/h en een rendement van 96%. Ook deze ventilatie-unit claimt de stilste op de markt te zijn.
De Zehnder ComfoAir Q is een uitgebreidere versie waarbij u de WTW ook kunt bedienen met een app en kunt uitlezen op uw computer.
Installeren WTW-unit en onderhoud
Het installeren van WTW-ventilatie is niet zomaar gedaan. Bij elk van onze WTW-units vindt u op de website de handleiding, zodat u kunt kijken hoe dit in zijn werk gaat. Waar u tijdens het bestellen en aansluiten rekening mee dient te houden is de stekker. Er bestaan namelijk verschillende aansluitingen aan het stroomnetwerk. De Perilex stekker (5-pins) of de Eurostekker (2-pins). Let u goed op wat u op dit moment heeft, zodat u de ventilator makkelijk kunt vervangen.
Ook het onderhoud van de WTW-unit is van belang voor een gezond binnenklimaat. Al eerder vertelden wij u dat de filters regelmatig vervangen dienen te worden. Gemiddeld is dit eens in het halfjaar. Ook de filters kunt u natuurlijk bestellen op 123Ventilatie.nl. Maak ook geregeld de roosters van het WTW-ventilatiesysteem schoon. Dat kunt u gewoon doen met een doek, of een daarvoor bestemde ronde borstel.
Om er zeker van te zijn dat het onderhoud juist wordt uitgevoerd, maakt u een afspraak met een monteur van 123Ventilatie.nl. Kijk daarvoor eens bij onze voordelige onderhoudsabonnementen.
Wilt u hier professioneel advies over of heeft u vragen over uw WTW-installatie? Neem dan contact op met het Team van 123Ventilatie.nl. Wij helpen u graag verder.